Turaidas
muzejrezervāts

Uzsākta Turaidas muzejrezervāta Klaušinieku mājas restaurācija un atjaunošana


Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa - Turaidas muzejrezervāta veltījums Latvijas valstij tās simtajā jubilejā top ekspozīcija “„Garīgā atmoda un pilsoniskā apziņa 19. gadsimtā, tās nozīme 20. gadsimta sākumā”, kas tiek veidota kā stāsts par norisēm un procesiem, kas bija pamatā Latvijas valsts izveidei 1918. gadā. Jaunā ekspozīcija tiks eksponēta restaurētā un atjaunotā ēkā – Klaušinieku mājā, kas papildinās Turaidas muzejrezervāta vēstījumu par Latvijas vēsturi.

Šobrīd uzsākti Turaidas muižas Klaušinieku mājas restaurācijas un atjaunošanas darbi. Ēkas restaurēšanu un atjaunošanu pēc arhitektes Ināras Caunītes projekta veic VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). Par Klaušinieku mājas atjaunošanas darbu veikšanu VNĪ noslēgusi līgumu ar pilnsabiedrību „RERE MEISTARI 1”, paredzot kopējos kapitālieguldījumus 542 483,88 EUR apmērā. Kapitālieguldījumu atlīdzināšana no muzejrezervāta puses plānota 10 gadu laikā, sākot no 2018. gada 1. jūlija.

Klaušinieku mājas kopējā platība ir 387,9 m2.  Ēka ar kleķa sienām un salmu jumtu, iespējams, ir vienaudze vairākām citām ēkām Turaidas muižas centrā. Pašlaik vien attēlos apskatāms greznais muižas krogs “Šveices māja”, savukārt Turaidas muižas pārvaldnieka vecā dzīvojamā māja un pagasta magazīna pēdējos gados jau ir restaurētas un sniedz apmeklētājiem vizuālu baudījumu un informāciju par muižas dzīvi. Līdz ar Klaušinieku mājas atjaunošanu un ekspozīcijas izveidi mūsu stāsts kļūs bagātāks, parādot Latvijas vēsturi visā tās daudzveidībā. Plānots, ka Klaušinieku mājas atjaunošana turpināsies līdz 2018. gada 30. jūnijam.

Klaušinieku māja, kas savulaik bijusi nedaudz vairāk kā 30 metrus gara ēka, iespējams, celta 19. gadsimta pirmajā pusē un ir Turaidas muižas vēsturiskā centra apbūves sastāvdaļa. Atjaunošanas procesā tiks saglabāti kādreizējo pamatu fragmenti, kā nesošo koka konstrukciju aizpildījuma materiāls tiks izmantots kleķis, bet līdz šodienai saglabājušās ēkas oriģinālie sienu fragmenti tiks demontēti un pārvietoti vēlākai eksponēšanai iekštelpās.

    Aktuāli, Jaunumi, Klaušinieku māja un ekspozīcija  

Turaidas muzejrezervāts