Turaidas
muzejrezervāts


Mūžībā aizgājusi Dzintra Viļuma


Mūžībā aizgājusi Turaidas muzejrezervāta ilggadējā darbiniece Dzintra Viļuma (06.01.1949. – 08.10.2016.).

Piebalga un Turaida bija Dzintras Viļumas sapņu un mīlestības vietas. Strādādama Turaidas muzejrezervātā, gan kopjot kultūrvidi, gan uzturot tīrību un kārtību muižas teritorijā un vietās, kur pulcējās visvairāk apmeklētāju, bija prieks redzēt Dzintras padarīto. Tieši Dzintras darbu, atbraucot uz Turaidu, vispirms pamanīja un novērtēja apmeklētāji. Dzintras veikums nekad nebija jāuzrauga vai jāpārbauda. Būdama dziļi ar saknēm un domām dzimtajā Piebalgā, mūža lielāko daļu viņa aizvadīja Turaidā, mīlēja šo vietu un savus pienākumus muzejrezervātā veica pēc labākās sirdsapziņas.

Dzintras enerģiskā daba, zinātkāre, iniciatīva un prasmīgās rokas nesa augļus it visā, ko viņa darīja. Apbrīnojama bija viņas spēja ieraudzīt citu panākumus un no sirds priecāties par tiem.

Dzintras aprūpētas, krāšņos ziedos slīga dāliju dobes, kūtī labsajūtā bubināja zirgi spožām mugurām. Daudziem skolēniem aizraujošu piedzīvojumu muzejrezervātā sagādāja  Dzintras vadītā muzejpedagoģiskā programma “Es savam kumeļam”.

Kolēģus un draugus iepriecināja Dzintras darinātie rokdarbi. Radošas idejas kā bites spietoja ap Dzintru – spēj tikai īstenot. Dzintra adīja zeķes, saliekot svītras kā novadu brunčos, piedalījās Turaidas baznīcas altāra grīdas paklāja darināšanā, pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas paklāja, spilvenu un eksponātu uzraudžu somiņu izšūšanā.

Iedvesmojoši bija Dzintras stāsti par izlasītajām grāmatām. Viņas garu uzturēja možu sportošana. Līdzdzīvojot Siguldas un visas Latvijas sportistiem, Dzintra vienmēr vēlēja panākumus ikvienam no viņiem. Pati būdama sportiste, viņa zināja, cik grūts ir ceļš uz uzvaru.

Rudens lapu zeltā mirdz Dzintras Viļumas ceļš uz atdusas vietu Turaidas kapu kalnā, tāpat kā mīlestībā un gādībā mirdzēja viņas sirds pret saviem tuviniekiem, darba kolēģiem un sev tik dārgo Turaidu un Piebalgu.

Dzintras labestības un sirsnības starojums paliek mums - visiem muzejrezervāta darbiniekiem, par ko esam viņai bezgala pateicīgi.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību un skumju brīdī esam kopā ar Dzintras Viļumas ģimeni.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts