Turaidas
muzejrezervāts

Meistars Turaidā ir satikts!


Akcijas "Satiec savu meistaru!" ietvaros 31.martā Turaidas muzejrezervātā muižas smēdē ikvienu interesentu gaidīja kalējs Andris Ščeglovs, lai dalītos savā pieredzē un zināšanās par kalēja amatu, izrādītu muižas seno smēdi un ļautu pašiem izmēģināt kalšanas māku ar dažāda izmēra kalēja āmuriem.

Jau no plkst. 10.00 smēdes ēzē gailēja uguns, un drīz vien jau bija klāt pirmie apmeklētāji - zinātkārie bērni no Siguldas novada Jaunrades centra Harmoniskās attīstības pirmsskolas grupas "Kastanītis". Ikviens no viņiem gribēja aptaustīt teju ikkatru smēdes piederumu un cits caur citu izjautāja kalēju. Tika izzināta ne tikai smēdes vēsture un kalēja aroda noslēpumi, bet arī uzzināts, kas ir "čiks" un kā tas izskatās. Bērni izmēģināja cilāt smago āmuru un pat piedalījās naglu kalšanā, kā arī priecājās par uguns dzirkstelēm un melodijām, ko, skanot pret laktu, dziedāja āmurs.

Dienas gaitā kalēju apmeklēja arī vīri, kas iztaujāja kalēju Andri par iespējām apgūt prasmes mācekļa kārtā, nāca ģimenes ar bērniem, kā arī ar lielu interesi kalēja stāstos ieklausījās tūristi no Beļģijas, Vācijas, Honkongas un Krievijas.

Projekta „Satiec savu meistaru!” mērķis ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. “Satiec savu meistaru! 2017” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām un kultūras mantojuma institūcijām. Atbalsta Dziesmu un deju svētku lieldraugs Swedbank un SIA “Circle K Latvia”. Informē “Latvijas Avīze” un 1188.lv.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts