Turaidas
muzejrezervāts

Klaušinieku māja – senās māla kleķa būves tehnoloģiju pārmantošana


Iestājoties pavasarim, turpinās Turaidas muižas Klaušinieku mājas restaurācijas un atjaunošanas darbi un šobrīd uzsākti sienu un pamatu atjaunošanas darbi. Atjaunoti Klaušinieku ēkas pamati, izmantojot būvvietā esošos veco pamatu laukakmeņus. Laukakmeņi izbūvēti 0.5 m augstumā virs zemes.

IMG_5071Šobrīd uzsākti Klaušinieku mājas māla kleķa ārsienu izbūves darbi. Māla kleķa būvēm ir sena būvniecības vēsture.  Kā stāsta speciālisti, mūrim noderējis māls, kurš nesaturējis pārāk daudz smiltis un nebijis par tauku. Māls, kurš nederēja ķieģeļiem, varēja būt derīgs kleķa būvei. Arī sīki akmeņi nebija par traucēkli. Smiltis un citi piemaisījumi nedrīkstēja pārsniegt 33% pēc tilpuma. Lietoja mālu, kurš jau rudenī tika izrakts un samests kaudzēs, lai tas pa ziemu izsaltu.  Mālu kleķa sienas sāka veidot agrā pavasarī, lai tās pa vasaru varētu apžūt.  Māla kleķa būvniecībai lietoja sienu formējamos ieveidņus, koka nesošo konstrukciju aizpildot ar īpašā proporcijā sagatavotu māla un skaidu maisījumu.  Veidņus pildīja ar kleķi pa rindām un, pēc attiecīga augstuma sienas noblietēšanas, ieveidņus noņēma, paceļot tos augstāk un turpinot nākamās kārtas blietēšanu. Vienas rindas augstums bija apmēram 30 cm. Darbu turpināja līdz bija sasniegts vajadzīgais sienas augstums.

Šodienas būvniekiem senā māla kleķa sienu būvniecības tehnoloģija ir zināma veida izaicinājums.  Lai veiksmīgāk atjaunotu senās ēkas sienas, pilnsabiedrība “RERE MEISTARI”, kuri atjauno Turaidas muižas Klaušinieku māju, uzaicināja Igaunijas speciālistus no uzņēmuma “SAVIUKUMAJA OU” sniegt meistarklases Turaidā māla kleķa sienu būvniecībā, jo viņu izstrādātās māla-koksnes  maisījuma receptes un darbu tehnoloģija  ir daudzkārt pārbaudīta praksē un atzīta par veiksmīgu.

IMG_4860Turaidā 2.  un 3. maijā Klaušinieku mājas restaurācijas darbu procesa ietvaros notika Igaunijas speciālistu meistarklases, kurās piedalījās ne tikai “RERE MEISTARI” būvnieki, bet arī Rīgas celtniecības koledžas audzēkņi - topošie restauratori, tādējādi nodrošinot seno prasmju nodošanu nākamajai meistaru paaudzei.

Klaušinieku mājas restaurēšanu un atjaunošanu pēc arhitektes Ināras Caunītes projekta veic VAS “Valsts nekustamie īpašumi”. Par Klaušinieku mājas atjaunošanas darbu veikšanu VNĪ noslēgusi līgumu ar pilnsabiedrību „RERE MEISTARI ”.

    Aktuāli, Jaunumi, Klaušinieku māja un ekspozīcija  

Turaidas muzejrezervāts