Turaidas
muzejrezervāts

Latvijas Būvinženieru savienības valde iepazīst paveikto Turaidas muzejrezervātā


Latvijas Būvinženieru savienības valde regulāri ir interesējusies par paveikto Turaidas vēsturiskā centra kultūras mantojuma saglabāšanā. Ciešāka sadarbība ar Būvinženieru savienību muzejrezervātam veidojās laikā, kad Turaidas pilskalna nogāžu noslīdējuma rezultātā tika apdraudēta Turaidas mūra pils. Arī citos ar vēsturiskā centra aizsardzību un restaurāciju saistītajos jautājumos Būvinženieru savienība ir labi padomdevēji muzejrezervātam.

Šoreiz valdes izbraukuma sēdes darba kārtībā bija iepazīšanās ar Turaidas muzejrezervāta rekonstruētajām un restaurētajām ēkām. Muzejrezervāta speciālisti iepazīstināja ar Turaidas muzejrezervātā esošās “Šveices” mājas ansambļa vēsturi, restaurācijas iecerēm un jau ar restaurēto ēku – guļbūvē celto klēti, kura konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2016 ” ieguva atzinību par koka amatniecības tradīciju kopšanu un etnogrāfiskās būvniecības tehnoloģiju izmantošanu.

Lielu interesi būvinženieros izraisīja Turaidas muižas Klaušinieku mājas atjaunošanas projekts. Viņi iepazinās ar pilnsabiedrības “RERE MEISTARI 1” darbu, paši piedalījās māla kleķa sienu veidošanā un  iepazina niedru jumta ieklāšanu.

Restaurētajā Turaidas pagasta magazīnā Būvinženieru savienības valdi sagaidīja Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne. Viņa iepazīstināja ar izstādēm “Turaidas muzejrezervāta darbības un attīstības stratēģija 2014 – 2023”, “Vīzija 2023” un izstādi par “Šveices” mājas ansambļa vēsturi. Diskusiju raisīja izstāde “Vērtību atspoguļojums latviskajā dzīvesziņā” un digitālā programma “Turaidas muzejrezervāta krājums – atmiņas fenomens”.

Muzejrezervāts ir iepriecināts par Latvijas Būvinženieru savienības valdes interesi un pateicas par gadiem ilgo veiksmīgo sadarbību.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts