Turaidas
muzejrezervāts

Dainu kalnā pulcēsies mazie dziedātāji


Dainu kalnā 3. jūnijā no plkst. 15.00 pulcēsies Latvijas dažādu novadu bērnu folkloras kopas svētkos "Būt man kalna galiņā!"

Dainu kalns ir vieta Latvijā, kur ir iespēja priecāties par tautasdziesmu daudznozīmību un gudrību, izzināt latviešu tautas vitalitātes noslēpumu, sajust dabas un cilvēka radīto harmoniju un smelties enerģiju. Jau vairāk nekā 30 gadus – kopš tā atklāšanas 1985. gada 7. jūlijā - Dainu kalns dabas un tēlnieka Induļa Rankas radītajos akmens tēlos stāsta tautasdziesmās iekodētās atziņas. Muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne par Dainu kalna dziesmoto dzīvi saka: „Dziesma un dziedāšana bijusi un ir tā visjaukākā darba daļa, ir bijuši brīnumskaisti sadarbības gandarījuma brīži, kad liekas, ka visa pasaule Dainu kalnā un Dziesmu dārzā virmo.”

Dainu kalnā notikuši un notiek starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” atklāšanas rituāli un sarīkojumi, Baltijas vienotības dienas, dižkoncerti, folkloras svētki, kas pulcē lielu skaitu dalībnieku. Ik gadu daudzas ģimenes savas dzimtas nozīmīgāko godu – krustabu un kāzu rituālus izdzīvo Turaidā. Dainu kalns iedvesmo un iepriecina neskaitāmus apmeklētājus no visas pasaules. Dainu kalns dzīvo. Dainu kalns kļuvis arī par Atmodas laika Dziesmotās revolūcijas simbolu - vietu, kur sajust tautasdziesmu spēku, vienoties tradīcijās, dziesmās, nododot tās saviem bērniem un nākamajām paaudzēm. Cilvēki uz Dainu kalnu nāk ar prieku - būt kopā, sajust tautas dzīvesstāstu, sadziedāties ar citiem, svētot svētdienas un svinot svētkus.

Latvijā uzaugusi jauna tautas tradicionālās kultūras izzinātāju paaudze, kura vēlas savu dziesmu skandināt un ierakstīt to Dainu kalna vēsturē, turpinot uzturēt dziesmoto garu Dainu kalnā. Lai skanīga gavilēšana kalna galā, vairojot pašapziņu, prieku un piederības sajūtu tēvzemei!

PROGRAMMA

Izstāde „Dziedošais Dainu kalns” – Tautasdziesmu parkā zālienā pie ābolu klētiņas 14.45 – 15.00 – Igaunijas senioru tautas deju grupas KOIGI DAAMID sveiciens svētku dalībniekiem 15.00 – 17.30 – FOLKLORAS KONCERTS “Būt man kalna galiņā!” un rotaļas 17.30 – 18.00 – MĀRTIŅA BURBUĻU SALŪTS 15.00 – 18.00 – RADOŠĀS DARBNĪCAS
  • Turaidas spieķa izgreznošana kopā ar spieķu meistari Antru Plavgo
  • Latvisko zīmju izzināšana kopā ar etnogrāfi Indru Čeksteri
  • Augu pētīšana kopā ar muzejrezervāta kultūrvides nodaļas darbiniekiem
  • Pļavas zāļu leļļu gatavošana kopā ar “Sprīdīša skolas” skolotāju Margitu Porieti
 PIEDALĀS: 14 Latvijas bērnu, jauniešu un ģimeņu folkloras kopas:  Siguldas SENLEJIŅA, Allažu TIPTAIŅI, Ozolnieku KNIPATI, Jelgavas DIMZĒNS, Nākotnes DZĪPARIŅI, Svētes DĀLAVA, Līvānu CEIRULEITS, Ventspils ROTAĻNIEKS, Vārves VĒLAVA, Vilces RUKŪZĪTE, Rīgas bērnu un jauniešu folkloras kopas KOKLE, CIGUZIS, KRULLA un ģimeņu folkloras kopa GARATAKA. Laipni aicinātas ģimenes kopā izdzīvot lielisku dienu, izzinot tautasdziesmas, kultūras mantojumu un dabas daudzveidību Turaidā!
    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts