Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāta teritorijā veic koku vainagu kopšanu


Koki un krūmi ir mūsu nerakstīta bagātība, kuri ar savu vainagu un lapojumu dažādo visu apkārtējo vidi.  Cits liels un kupls, cits vairāk zemei pieplacis, vēl kāds pavisam nesen stādīts un pie mietiņa piesiets. Koki ir tāpat kā cilvēki dažādos vecumos – jaunībā kā mazi bērni, pusmūžā kā vīri un sievas spēka gados bet tad nāk sirmais vecums. Tikai koku mūža garums ir mērāms pavisam citās dimensijās. Alkšņi noveco jau 60 – 70 gadus sasnieguši, ozoli var augt vairāku simtu gadus, bet visas pārējās koku sugas izdzīvo tik, cik dažādi apstākļi ir bijuši labvēlīgi attiecīgā koka augšanai. Katram savs mūžs un nolemtība, bet lai to ilgumu pagarinātu – koki ir jākopj.

Katru gadu Turaidas muzejrezervāta teritorijā koku apkopšanai aicinām talkā arboristus – kokkopjus no uzņēmuma “Labie koki”, kuri veic koku vainagu kopšanu. Tā ir īpaša prasme ar mācītām iemaņām un paņēmieniem tikt kokā pašu spēkiem, lai izzāģētu  kaltušos zarus un veidotu koka vainagu, lai tā pagarinātu koka mūžu un  tas būtu  visiem Turaidas apmeklētājiem.drošs.  Iemetot koka zarojumā īpašu svārstu,  tajā tiek uzvilkta  izturīga virve pa kuru pašam arboristam iespējams tikt līdz pašai koka galotnei. Katrs darbs ir nozīmīgs un nepieciešams.

Jau daudzus gadus ir novērojamas dažādas koku slimības.  Nereti redzam kādā gobā dzeltējošām lapām kalstošu zaru, bet pēc kāda laika bojā aiziet viss koks, kurš ir saslimis ar Holandes gobu slimību. Pēdējos gados aizvien biežāk redzami kalstoši oši.  To bojāšanos izraisa ošu slimība Chalara fraxinea. Neatkarīgi no šīm kaitēm koki nenomirst uzreiz. Process velkas vairākus gadus un tādēļ nevajaga pārsteigties ar koku  priekšlaicīgu nozāģēšanu.   Arboristu apkoptie  koki var vēl turpināt dzīvot līdz tie būs pilnīgi jānozāģē.

Turaidas muzejrezervāta teritorijā ir daudz no jauna stādītu kociņu, kurus ar mīlestību savā kāzu dienā ir stādījuši jaunlaulātie ar saviem vedējiem. Paies vēl gadu desmiti līdz te savus zarus vareni izpletīs dažādi ozoli, liepas, skabārži  kļavas un citi koki. Arī vecajos ābeļdārzos stādītās  jaunās ābelītes sāks ražot tikai pēc vairākiem gadiem.

Aivars Irbe Turaidas muzejrezervāta klultūrvides nodaļas vadītājs

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts