Turaidas
muzejrezervāts

Klaušinieku mājai atjaunots niedru jumts


Maija vidū notika atjaunošanas un restaurācijas procesā esošās  Turaidas Klaušinieku mājas spāru svētki, bet nu jau  ēkas ārējā veidola kopskatu  papildina niedru jumts.

Jumts atjaunots pēc muzejrezervāta veiktās izpētes un analoga parauga, ņemot par piemēru  Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzejā krautnē esošās  Mārcienas muižas  klaušinieku ēkas.

Niedru jumta segums sastāv no niedru kūlīšiem, kuri sasieti un piestiprināti latām. Jumta kori noslēdz guļus liktas niedres, kuras nostiprinātas ar ik pēc noteikta attāluma liktiem dekoratīviem koka jumīšiem, kuru izskats noskatīts vēsturiskos materiālos.

Niedru jumts ir viens no vecākajiem jumta seguma veidiem, tas ir ekoloģisks, netiek piesūcināts ar ķīmiskām vielām,  ir ar labām siltumizolācijas īpašībām, jo ieklāts 40 cm biezumā. Ūdens jumtā iesūcas tikai 2 cm dziļumā. Niedres pieder pie vāji degošo materiālu grupas, un pareizi ieklātas ir ugunsdrošas arī sava blīvā seguma dēļ. Atjaunotais jumts šobrīd ir gaiši dzeltenā krāsā, bet aptuveni gada laikā kļūs pelēks.

Niedres jumtam iegūtas mazāk kā viena kilometra attālumā no Baltijas jūras esošajā Papes ezerā, kur tās ir tievākas, cietākas un izturīgākas pret lietu, sniegu un vēju. Arī jumta atjaunošanas darbus veikušais uzņēmums “ECOROOF”, SIA   ir no piejūras -  Nīcas pagasta. Uzņēmuma meistariem ir  daudzu gadu darba pieredze,  tāpēc esam  pārliecināti,  ka atjaunotais niedru jumts kalpos veselu gadsimtu.

    Aktuāli, Jaunumi, Klaušinieku māja un ekspozīcija  

Turaidas muzejrezervāts