Turaidas
muzejrezervāts


Augusts – kāzu laiks – piedāvājums Turaidā


RENATEunRAIMONDS-4TTuraidas vēsturiskais centrs glabā romantisko leģendu par meiteni Maiju - Turaidas Rozi, kas pirms vairāk nekā 400 gadiem dzīvojusi un mīlējusi Turaidā, tas glabā stāstu par viņas mīlestību un jūtu spēku. Nu jau daudzu gadu desmitu garumā jaunlaulāto vidū ir izveidojusies skaista tradīcija – savā kāzu dienā viesoties Turaidā,  baudīt mīlestības caurstrāvoto dabas daili un seno ēku majestātiskumu, sajust īpašo gaisotni, pakavējoties Turaidas Rozes piemiņas vietā, apliecinot savstarpējo mīlestību un uzticību.

Lai šo notikumu padarītu krāšņāku un bagātīgāku, Turaidas muzejrezervāts jaunlaulātajiem un viņu viesiem piedāvā divas dažādas kāzu programmas: „7 lakatu noslēpums” un „Kāzas ciemos pie Turaidas fogta”, kuru laikā jaunais pāris kopā ar radiem un draugiem var izzināt ģimenes nozīmīgākās vērtības vai doties piedzīvojumā, pagriežot laika ratu un iejūtoties viduslaiku ļaužu lomās, viesojoties pie pils pārvaldnieka – fogta - pils ziemeļu tornī.

Daudziem ir zināms stāsts par Turaidas Rozes sārto lakatu, bet Turaidas vēsturiskais centrs glabā dažādus stāstus, kurus, piedaloties programmā „Septiņu lakatu noslēpums”, ļauj izzināt septiņi dažādu krāsu lakati.  Jaunajam pārim ir iespēja pašiem noteikt ceļojuma maršrutu pa Turaidas vēsturisko centru, izvēloties sev trīs tīkamāko krāsu lakatus, kas katrs sevī slēpj pārsteigumu un izceļ kādas mūžsenas vērtības nozīmi.  Jauno pāri sagaida savstarpēju dāvaniņu gatavošana, pārticību un auglību veicinoši rituāli, dabas velšu izzināšana un romantikas piepildīti brīži skaistajā kultūrvidē. Programmā „Kāzās ciemos pie Turaidas fogta” dalībniekus pils ziemeļu tornī gaida interaktīva lomu spēle, kurā visi kāzu viesi pārtop par viduslaiku ļaudīm un piedalās svinīgā ceremonijā, kuras laikā jaunais vīrs tiek iecelts bruņinieku kārtā. Jaunajai ģimenei ir iespēja pils rakstvedim apliecināt savas rakstītprasmes senajā rakstībā, bet kāzu viesiem - iejusties dažādos tēlos un gatavot pārsteigumu jaunlaulātajiem.

Turaidas muzejrezervāts jau kļuvis par iecienītu vietu kāzu ceremonijām. Gredzenus mijuši jaunlaulātie gan senajā muižas ābeļdārzā, gan Dainu kalnā, skanot putnu balsīm un vēja šalkām. Laulības norisinās arī senajā Turaidas baznīcā, kas ar savu vienkāršību, 18. gadsimta interjeru un autentiskumu pārsteidz ne vienu vien kāzu viesi. Papildus piedāvājumam Turaidas muižas smēdē ir iespēja izkalt laimes pakavu un, apmeklējot Turaidas Rozes piemiņas vietu, iestādīt rožu stādu Baznīckalnā. Plašāka informācija par kāzu programmu piedāvājumu un teritorijas īri saņemama pa tālr. 67971402, 26572142 vai sūtot e-pastu: turaida.muzejs@apollo.lv

Turaidā gaiss virmo mīlestībā!

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts