Turaidas
muzejrezervāts

Noskaidroti EDEN konkursa “Kultūras tūrisms 2017” 1. kārtas veiksmīgākie dalībnieki


EDEN_logoKatru gadu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) izsludina Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN konkursu, kura tēma ir kultūras tūrisms. Lai konkurss būtu dinamisks un saistošs sabiedrībai, ik gadu tiek izraudzīta atšķirīga tēma, par kuru katra valsts rīko nacionālo atlasi.

Šā gada konkursa mērķis ir veicināt kultūras tūrisma piedāvājumu, kura pamatā ir materiālās kultūras vērtības (kultūrvēsturiskais mantojums vai mūsdienu kultūras bagātība, piemēram, vēstures vai arheoloģijas pieminekļi, rūpnieciskie objekti, muzeji, teātri, galerijas, mūsdienu arhitektūras būves, moderni pilsētu kvartāli u. c.).

Tūrisma galamērķu piedāvājuma novērtējumā galvenie kritēriji ir nemainīgi un atbilst Latvijas tūrisma attīstības pamatnostādnēm. Konkursa uzmanības centrā ir – piedāvājuma kvalitāte, ilgtspēja, individualizācija, augsta pievienotā vērtība, tūristu iesaiste un iespēja tūristiem apgūt jaunu pieredzi.

Šobrīd ir noslēgusies konkursa pirmā kārta un sīvā konkurencē uz otro kārtu izvirzīti seši dalībnieki:

  • Cēsis – kur senatne satiekas ar nākotni,
  • Tukums – pērle Kurzemes vainagā,
  • Daugavpils pilsēta,
  • Turaidas vēsturiskais centrs,
  • Valmiermuižas alusdarītava,
  • Hanzas pilsēta Limbaži.

Īpaši aizsargājamais kultūras piemineklis - Turaidas muzejrezervāts EDEN konkursā piedalās ar pieteikumu “Turaidas vēsturiskais centrs”.

Kā vēsta ieraksts LIAA FaceBook sociālajā vietnē - Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN šā gada nacionālā konkursa žūrija, sanākot kopā gan fiziski, gan attālināti tiešsaistē (sazinoties Skype), vienojusies par 6 veiksmīgākajiem konkursa pieteikumiem. (Par 6 un nevis 5, kā bija iecerēts, tāpēc, ka 2 dalībniekiem piešķirto punktu skaits bijis vienāds). Otrajā kārtā žūrija iepazīsies ar tūrisma produktiem klātienē. Pēc rezultātu apkopošanas tiks nosaukts nacionālā konkursa uzvarētājs un četri veiksmīgākie konkursa dalībnieki jeb uzvarētāja sekotāji. Apbalvošanas ceremonija notiks Tūrisma Foruma laikā, kurā starptautiski eksperti īpašu uzmanību veltīs EDEN projektam un tā sniegtajām iespējām Latvijas tūrisma nozarē strādājošajiem.

EDEN šā gada konkursa projekta vadītāja, LIAA Tūrisma departamenta vecākā eksperte Kristīne Mickāne žūrijas vārdā izsaka pateicību konkursa dalībniekiem: “Paldies visiem, kas atsūtīja mums savus kultūras tūrisma pieteikumus un piedalījās konkursā! Atsaucība bija ļoti liela, lielāka nekā jebkad iepriekš EDEN konkursos. Žūrijai bija ļoti grūts uzdevums vairāk nekā 20 pieteikumu vidū izraudzīties tikai dažus veiksmīgākos. Novēlu visiem radoši un aizrautīgi turpināt iesākto darbu, jo kultūras tūrisms ir bijis, ir un arī turpmāk būs viens no populārākajiem un pieprasītākajiem tūrisma veidiem.”

EDEN jeb Eiropas izcilākie tūrisma galamērķi (European Destinations of Excellence) ir Eiropas Savienības projekts, kura mērķis ir veicināt un attīstīt tūrismu Eiropā, ievērojot ilgtspējīgas attīstības pamatprincipus. Ik gadu dažādās tūrisma jomās tiek izraudzīti izcilākie Eiropas galamērķi. Latvijā EDEN projekts tiek realizēts kopš 2007. gada. EDEN projektu dibinājusi un kopš 2006. gada īsteno Eiropas Komisija.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts