Turaidas
muzejrezervāts

Informācija par Valsts kancelejas sniegto ziņu par Turaidas muzejrezervāta vakancēm


Ceturtdien, 25. janvārī, masu medijos Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis sniedza informāciju, ka valsts pārvaldi pamet daudz darbinieku, par piemēru minot Turaidas muzejrezervātu, kurā vakances it kā sastāda 30%. Iepazīstoties ar publiskajos medijos pausto informāciju, uzskatām, ka tā bez skaidrojuma ir maldinoša un nekorekta, jo daļa muzejrezervāta darbinieku strādā tikai vasaras sezonā.

 Īpaši aizsargājamais kultūras piemineklis - Turaidas muzejrezervāts (turpmāk – muzejrezervāts) ir populārākais un apmeklētākais kultūras objekts un muzejs Latvijā. Ik gadu muzejrezervātu apmeklē vairāk nekā 265 000 apmeklētāji no 87 pasaules valstīm. Apmeklējums ir ar ikgadēju pieaugošu tendenci, tādēļ ir svarīgi sniegt objektīvu informāciju.

Pateicoties apmeklējumam un popularitātei sabiedrībā, muzejrezervāta budžetu nodrošina 63 % pašu ieņēmumi, kas nodrošina darbinieku atlīdzības izmaksas.

Muzejrezervāts ir atvērts visu gadu arī brīvdienās un svētku dienās, savā darbā ievēro tūrisma nozarei raksturīgo sezonalitāti. Vasaras sezonā (01.05.-31.10.) muzejrezervāts piedāvā apmeklētājiem 33 ekspozīcijas telpās  un 13 brīvdabas ekspozīcijas, bet ziemas periodā (01.11.-30.04.) apmeklētājiem tiek piedāvātas 5 ekspozīcijas telpās un 13 brīvdabas ekspozīcijas.

Katru gadu, iestājoties vasaras sezonai, tiek pieņemti 24 sezonas darbinieki un, beidzoties vasaras sezonai, tiek atlaisti 24 sezonas darbinieki. Atbilstoši tam, tiek plānots muzejrezervāta budžets. Minētie darbinieki nodrošina eksponātu uzraudzību, biļešu pārdošanu auto stāvlaukumos,  telpu tīrību ekspozīcijās un kultūrvides sakoptību. Ievērojot normatīvos aktus par kultūras mantojuma saglabāšanu, muzejrezervāts nevar atvērt ekspozīcijas bez eksponātu uzraugiem, kā rezultātā muzejrezervāts būtu jāslēdz. Neesot minētajiem sezonas darbiniekiem, tiek apdraudēta Nacionālā muzeja krājuma drošība un saglabātība.

Muzeja darba mērķtiecīgums, stabilitāte un darbinieku profesionalitāte nodrošina to, ka pēdējos gados muzejrezervātam nav nevienas brīvas vakances un 2017. gadā no darba nav aizgājis neviens pastāvīgi strādājošs darbinieks.

   
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts