Turaidas
muzejrezervāts

13. aprīlī – Piemiņas pasākums tēlniekam Indulim Rankam


EYCH2018_Logos_Green-LV-7215. aprīlis ir Dainu kalna skultpūru autora tēlnieka Induļa Ojāra Rankas dzimšanas diena.

Turaidas muzejrezervāts 13. aprīlī plkst. 14.00 aicina ikvienu piedalīties tēlnieka Induļa Rankas piemiņas pasākumā Turaidas kapsētā, viņa atdusas vietā. Eiropas mantojuma gada kontekstā Turaidas muzejrezervāts izceļ izcilu personību ieguldījumu kultūras mantojuma izpētē, saglabāšanā, popularizēšanā un arī veidošanā. Kopīgi dziedot tautasdziesmas un daloties atmiņās, tiks aizdegtas gaismiņas, izrādot godu un cieņu tēlniekam, stāstot par viņa talantu un veikumu.

Tēlnieks ir teicis: “Folklora – tā ir tautas dzīves poētiska enciklopēdija. Tautas dziesmās tūkstošiem un tūkstošiem dzīvju guļ. Plīvo un trīsuļo dziesmiņās tautas dvēselīte, iecentrēta, iegriezta un ievirpuļota metaforās, tā kļuvusi nezūdama. Šo četrrindu vienkāršība kā saulainu rasas pērlīšu piebērta pļava atmirdz tādā varavīkšņotā spēkā, ka tā izteikšana prasa visgrandiozāko – monumentālo formu. Tā bija jāmeklē vistvirtākā, visietilpīgākā forma – lode, elipse, piliens – kā tautas dziesmas dinamikas izteicēja.”

Mākslinieka Induļa Rankas sirds mīlestība, akmenī kaltie tēli, domas palikušas viņa radītajos darbos skulptūru dārzā Mārupītē, daudzviet pasaulē, bet jo īpaši Turaidā, Dainu kalnā kā stūrakmens vēstījumam par uzkrāto nemateriālās kultūras mantojumu un tautas tradicionālajā dzīvesziņā balstīto vērtību sistēmu. Dainu kalns kopš 1985. gada, Dziesmu dārzs no 1990. gada Turaidā dzīvo savu patstāvīgu dzīvi, un to daļa ir tēlnieka radītās Latvijas laukakmens skulptūras – tēlainas, spēcīgas, gandrīz fiziski sajūtamas. Cilvēku uzrunājošas, spēkpilnas un gribas piepildītas – kā pats tēlnieks Indulis Ranka.

Dainu kalna skulptūru autors tēlnieks Indulis Ranka mūžībā aizgāja pirms gada, 13. aprīlī.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts