Turaidas
muzejrezervāts

Noslēgušies šīs vasaras arheoloģiskie pārbaudes izrakumi Turaidas Baznīckalnā


Šogad visu jūlija mēnesi norisinājās arheoloģiski pētījumi Turaidas Baznīckalna viduslaiku kapsētas Dienvidaustrumu stūrī. To mērķis bija noteikt senās kapsētas robežas un to apņemošā žoga vietu, lai nākotnē, iespējams, to varētu atjaunot sākotnējā izskatā.

Arheologiskie_izrakumi_31_07Darbos Turaidas muzejrezervāta galvenā speciālista Egila Jemeļjanova vadībā Siguldas novada pašvaldības skolēnu nodarbinātības projekta ietvaros piedalījās Siguldas novada pašvaldības Domes un Turaidas muzejrezervāta finansēti jaunieši no Siguldas novada. Izsakām pateicību par darbu un ieinteresētību Lienai Kāpiņai, Danai Gulbei, Lindai Stāmerei, Jānim Urtānam, Rolandam Bulderim un Mārcim Kļaviņam. Darbi noslēdzās 31. jūlijā, un katrs jaunietis, pateicībā par iesaistīšanos kultūras mantojuma izziņas procesā, saņēma grāmatu par Turaidas pils 800 gadu vēsturi.

Darbu gaitā kādas senā nožogojuma rekonstrukcijas diemžēl neizdevās konstatēt, iespējams, tāpēc, ka zeme bija stipri pārjaukta gan to lauksaimnieciski apstrādājot, gan pagājušajā gadsimtā laukuma teritorijā ierokot dažādus kabeļus.

No atradumiem, neskaitot viduslaikos kaltas naglas, dažādas ķieģeļu lauskas un cilvēku kaulu fragmentus, īpaši būtu jāatzīmē neliels bronzas krustiņš, kādam apkārtnē iegūtajā bagātīgajā arheoloģisko senlietu materiālā patreiz nav analogu.

Nākamgad arheoloģisko izpēti Turaidas Baznīckalnā plānots turpināt.

Egils Jemeļjanovs Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists, arheoloģisko pārbaudes izrakumu vadītājs
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts