Turaidas
muzejrezervāts


Jau trešo sezonu turpinās arheoloģiskie izrakumi Baznīckalnā


Izrakumu dalībnieki pie iemērītā laukuma.

Izrakumu dalībnieki pie iemērītā laukuma.
No kreisās: Liena Kāpiņa, Dana Gulbe, Linda Stāmere, Rolands Bulderis, Mārcis Kļaviņš, Jānis Urtāns un izrakumu vadītājs Egils Jemeļjanovs

Šogad jūlijā tiek turpināta Turaidas Baznīckalna – senas viduslaiku kapsētas vietas - arheoloģiskā izpēte.

Arheoloģisko izrakumu mērķis ir noteikt senās kapsētas robežu un to aptverošā, bijušā žoga vietu, kā arī tā iespējamās konstrukciju paliekas. Nožogojums ap uzkalnu redzams iezīmēts kādā 17. gadsimta otrās puses plānā, tomēr tā novietojums attēlots visai aptuveni, tādēļ nepieciešami pētījumi dabā.

Šogad paredzēts pilnībā attīrīt iepriekšējā gadā tikai daļēji atrakto akmeņu un ķieģeļu krāvumu, lai noskaidrotu tā saistību ar seno kapsētas nožogojumu vai apliecinātu, ka akmeņi ir bijuši novākti no blakus esošā lauka un samesti kaudzē.

Praktiskos izrakumu darbus veiks Siguldas novada jaunieši, kas piedalās Siguldas novada domes nodarbinātības programmā. Darbus finansē gan Siguldas novada pašvaldība, gan Turaidas muzejrezervāts. Vairāki no izrakumu dalībniekiem jau ir ar ievērojamu darba pieredzi – tā Jānis un Mārcis šogad strādā jau ceturto, bet Rolands – trešo sezonu.

Darbu gaitā, protams, paredzami dažādi pārsteigumi, piem., pagājušajā gadā tika konstatēti četri neskarti un divi postīti viduslaiku apbedījumi, kā arī dažādas rotas un sadzīves priekšmeti. Ja arī šogad atradīsim ko interesantu, par to noteikti informēsim  muzejrezervāta mājas lapas sekotājus.

Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists Egils Jemeļjanovs
 ,        Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts