Turaidas
muzejrezervāts

Atvadoties no Ausmas Skripas


IMG_0022Pavasara atnākšanu gaidot, 28. februārī mūžībā ir aizgājusi izcila personība, Siguldas pilsētas ilggadēja pašvaldības vadītāja (1964 – 1978) Ausma Skripa (1934 - 2019).

Ausmas Skripas devumu vēl gaida patiess novērtējums. Padomju laikā būt par Siguldas pilsētas dzīves vadītāju un iestāties par kultūras un mākslas attīstību nebūt nebija viegli, bet viņa vienmēr bija Siguldas patriote. Ausmu patiesi interesēja viss, kas notiek pilsētā, un viņa mācēja veidot kopības sajūtu, lai sabiedrības dzīvi virzītu Siguldas labā. Kaut, realitātē strādājot, nebija viegli iestāties par idejām, bija nepieciešama izturība un apņēmība, lai pārdzīvotu Krievijas kara veterānu pārmetumus un prasības pēc īpaša statusa.

Ausmas Skripas padarītais un viņas enerģijas piepildītais paliek Siguldā. Viens no nozīmīgākajiem darbiem pilsētas attīstībā ir Latvijas PSR MP 1968. gada 23. jūlija lēmums Nr.332 par Siguldas pilsētas kā atpūtas, sporta un tūrisma centra attīstību. Lai turpinātu Latvijas brīvvalsts laikā veidotās Latvijas kūrortu attīstības tradīcijas, Ausma Skripa ļoti iestājās un sekmēja Siguldas kā dārza un kūrorta pilsētas attīstību.

1976.gadā, kad arī Siguldā atzīmēja tēlnieka Teodora Zaļkalna simtgadi, sākās sadarbība ar T. Zaļkalna skolniekiem, tēlniekiem, lai Siguldas pilsētvidē ienāktu tēlniecības darbi. Ausma Skripa veicināja Siguldas attīstību ne tikai par dārzu, bet arī par mākslas pilsētu. Viņa vienmēr atrada laiku būt klāt izstāžu atklāšanā, novada mākslinieku godināšanā. Ar lielu sirsnību kopā ar māksliniekiem viņa aktīvi piedalījās bērnu zīmējumu festivālu organizēšanā.

Ausma Skripa atbalstīja Siguldas novadpētniecības muzeja attīstību. Kad tā laika ideoloģiskās nostājas dēļ bija vēlme pārtraukt Turaidas pils arheoloģisko izpēti, viņa iestājās par tās turpināšanu. Ausmai Skripai bieži nācās uzklausīt no realitātes atrautas prasības un pārmetumus. Tos viņa ļoti pārdzīvoja. No Ausmas Skripas varēja mācīties darbīgumu, izpildes precizitāti, kārtīgumu un vienmēr saņemt atbalstu.

Ausmu raksturoja inteliģence, sievišķīgs šarms, personība. Viņai bija izcilas komunikācijas prasmes, spēja ieinteresēt, uzrunāt un pārliecināt. Siltais acu skatiens, cieņas pilnā attieksme un sirsnība vienmēr paliks mūsu atmiņās.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne un muzejrezervāta darbinieki izsaka visdziļāko līdzjūtību Ausmas Skripas tuviniekiem, viņu pavadot mūžībā.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts