Turaidas
muzejrezervāts

22. aprīlī plkst. 14.30 – Lieldienu svētki “Spīdi nu, saulīte!”


Otrajās Lieldienās, 22. aprīlī. plkst. 14.30 Turaidas muzejrezervāts aicina izšūpoties muižas jaunajās šūpolēs un izdzīvot senās tradīcijas  Lieldienu svētkos kopā ar Siguldas folkloras kopu “Senleja”.

Šogad Lieldienu laikā tiks iešūpotas muižas šūpoles, kuru atslēgšanas rituālā ikviens aicināts piedalīties, rotājot tās ar lentām, krāsainiem dzīpariem vai plaucētiem bērzu zariņiem, kurus mājās paši kopīgi aicināti sagatavot, gaidot Lieldienu svētkus. Katram vēlams ņemt līdzi arī krāsotu olu, ko dot puišiem par šūpošanu vai ar ko piedalīties olu kaujās un ripināšanas sacensībā.

Svētkos ar dziesmām un rotaļām tiks daudzināta saule, notiks olu krāsošanas darbnīcas, pēc senajām līvu tradīcijām saukti putni, kā arī spēlētas dažādas tautas spēles. Neiztrūks danči un rotaļas, kā arī veco podu sišana un nelaimju sapīšana, kuus simboliskā nozīme - nelāgo domu aizraidīšana.

Lieldienas ir gadskārtu ieražu svētki, ko svin par godu pavasara un saules atnākšanai, kuros ar rituālām darbībām rosina zemes atmodu un auglību, veicinot labu ražu, veselību, prieku un veiksmīgu vasaras darbu cēlienu. Gadsimtu garumā Lieldienu tautas tradīcijas savijušās ar kristīgajām tradīcijām, kas savstarpēji papildinot viena otru, tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē.

Lieldienu brīvdienās no 19. līdz 22. aprīlim muzejrezervātā būs atvērtas ne tikai pils ekspozīcijas, bet arī Turaidas baznīca, kur būs apskatāma ekspozīcija „Turaidas baznīcas un draudzes vēsture” un smilšu kino “Turaidas Roze”, savā darbnīcā muižas stallī darbosies mākslinieks Elmārs Gaigalnieks un Apmeklētāju centra pagrabiņā  būs atvērta arī kafejnīca 'Mr.Biskvīts".

Lieldienas_afisa_2019

 
    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts