Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāta krājuma lāde izstādē “No pagātnes un nākotni. Restauratora darbnīca”


No 2019. gada 30. marta līdz 9. jūnijam Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgas Birža skatāma Latvijas Restauratoru biedrības 30 gadu jubilejai veltīta izstāde “No pagātnes uz nākotni. Restauratora darbnīca”. Pirmais priekšmets, kuru redz ienākot izstādē ir Turaidas muzejrezervāta krājuma priekšmets – baroka stila ceļojumu lāde. Tā gatavota 1732. gadā un saglabājusies Lēdurgas muižas klētī, līdz 240 gadus pēc tās izgatavošanas 1972. gadā nonāca Turaidas muzejrezervāta (tobrīd Siguldas novadpētniecības muzeja) krājumā.

Lāde pirms restaurācijas

Lāde pirms restaurācijas

Ceļojuma lāde gatavota gludos pakšos ar sašaurinātu lejasdaļu un izliektu vāku. Tās korpusa un vāka stūrus, kā arī vāka virsmas sānu šķautnes sedz alvoti melnā metāla dekoratīvi apkalumi. Apkalumi likti arī uz vāka un korpusa priekšējās fasādes. Korpusa sānos iestrādāti divi alvoti kalēja kalti rokturi, kuri stiprināti virs dekoratīvajiem apkalumiem. Arī lādes vāka priekšējā plaknē iestrādāts alvots kalēja kalts rokturis ar krusteniski izvietotām akanta lapām.

Nonākot muzejā, lādes saglabāšanās stāvoklis bija visai slikts – korpusam skrāpējumi un iesitumi, zuduši apmēram 70 % no vāku sedzošās ādas, grīdai un vākam caurejošas plaisas, kā arī zudusi ievērojama daļa no vāka apkalumiem. Visu priekšmetu klāja sadzīvisku netīrumu, putekļu un taukainu nosēdumu slānis.

Lāde pēc restaurācijas

Lāde pēc restaurācijas

2017.gadā lādes restaurāciju veica SIA “Intarsija”, ar kuru muzejam jau izveidojusies ilgstoša pozitīva sadarbība. SIA “Intarsija” restauratori teicamā kvalitātē ir veikuši restaurācijas darbus daudziem priekšmetiem Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas ekspozīcijā, jaunatvērtās ekspozīcijas “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” eksponātiem, kā arī citiem krājuma priekšmetiem.Lādes restaurācijas gaitā tika veikta priekšmeta virsmas attīrīšana no netīrumiem, masīvkoka bojāto vietu protezēšana, zudumu vietās ieklāta attiecīga biezuma un apdares āda, izgatavoti un alvoti zudušo apkalumu fragmenti, kā arī veikta virkne citu komplicētu restaurācijas pasākumu, lai lāde atgūtu sākotnējo izskatu un tiktu paildzināts tās mūžs.

Pēc Latvijas Restauratoru biedrības izstādes Rīgas Biržā ceļojumu lāde atgriezīsies Turaidas muzejrezervāta atklātajā krājumā “Pūra lādes muzeja krājumā” un to atkal no jauna varēs aplūkot muzejrezervāta apmeklētāji.

Līga Kreišmane Turaidas muzejrezervāta galvenā krājuma glabātāja  
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts