Turaidas
muzejrezervāts

Izstāde “Līvzeme. Randali/Jūrmalnieki”


Vēl līdz 4. augustam Turaidas muzejrezervāta izstāžu zālē apskatāma biedrības “Randalist” organizētā izstāde “Līvzeme. Randali/Jūrmalnieki”, kurā apskatāmi dažādu valstu mākslinieku gleznotie mākslas darbi, kas tapuši laika posmā no 2015. gada līdz 2018. gadam Līvu krastā plenērā “Līvzeme”. Izstādē redzamie darbi tapuši pārsvarā vairāk vai mazāk spontāni reaģējot uz laika apstākļiem jūrmalas ciemos, vietējo iedzīvotāju - modeļu sirsnību un mākslinieku pirmā acumirkļa emocionālajām sajūtām. Izstādi papildina mākslinieces un režisores Anetes Lesītes veidotā filma "Randalist", kurā fiksēts mākslas darbu tapšanas process un mākslinieku un vietējo iedzīvotāju sarunas par dzīvi un vērtībām.

Biedrības “Randalist” un mākslinieču Agnijas Ģērmanes un Ievas Liepiņas organizētais mākslas plenērs “Līvzeme” Mazirbē tiek organizēts jau no 2013. gada. Tajā piedaloties, profesionāli mākslinieki pēta un izbauda unikālo Līvu krasta dabu, raksturīgo piekrastes kolorītu, jūrmalnieku un lībiešu pēcteču dzīves ritmu. Ciemu iedzīvotāji māksliniekiem uztic ne vien savus pagalmus un puķu dārzus, bet arī dzīves stāstus, kas, īpaši 20. gadsimta skarbo politisko pārmaiņu un karu skarti un ārdīti, cieši saistīti ar visas Latvijas likteni.

Plenērs “Līvzeme” 2015. gadā kļūst starptautisks, un tajā sāk piedalīties kaimiņzemju, un, pateicoties Ungārijas Balaši institūta atbalstam, arī ungāru mākslinieki. Līvu krastā līdz 2018. gada vasarai viesojušies un strādājuši mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Ungārijas, Lietuvas, Baltkrievijas un pat no Dienvidkorejas.

Izstāde popularizē vietējo iedzīvotāju – lībiešu kultūras mantojumu. Lībiešu valoda saglabājusies, pateicoties 20. gadsimta kultūras entuziastu un filologu pūliņiem rakstos un ierakstos. Tradicionālā vide un dzīvesveids pamazām izgaist, izsīkstot piekrastes zvejsaimniecībai. Taču gandrīz netveramajās lietās – sejas vaibstos un izteiksmēs, dzīves un skaistuma izjūtā, temperamentā un raksturā, valodas īpatnējās formās, lībiskais joprojām atklājas uzmanīgam vērotājam.

Izstāde ir veltījums Latvijas simtgadei, lībiešiem, kas senatnē apdzīvoja gandrīz visu Latvijas teritoriju, tajā skaitā arī Turaidu, un Latvijas cilvēkiem, kuri vēl sīksti turas pie savas zemes, kopjot un audzējot vērtību tam, kas pieder mums gan kā atmiņas vai dzīvesstāsti, gan vide un ainava. Kā vēsta izstādes veidotāji - kopīgais un vienreizējais – mūsu identitāte.

Izstādes mākslas darbu autori: JĀNIS JĒKABSONS, IEVA LIEPIŅA, AGNIJA ĢĒRMANE, ANTRA IVDRA, ARVIDAS BRAZDŽIŪNAS (Lietuva), LIGITA CAUNE, NADEŽDA TŠERNOBAI (Igaunija), KATE SERŽĀNE, EDVĪNS VECUMNIEKS, NATĀLIJA ANTIMONOVA (Baltkrievija), ANTANAS OBCARSKAS (Lietuva), IRĒNA ANSAVA, JURIS ĢĒRMANIS, MADARA GULBIS.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts