Turaidas
muzejrezervāts

13. septembrī – Eiropas Kultūras mantojuma diena Turaidā


Šogad Eiropas Kultūras mantojumu dienas Latvijā notiks no 12. septembrī līdz 15. septembrim un to tēma ir “Restaurācija”. Šo notikumu organizē Nacionāla kultūras mantojuma pārvalde.

Turaidas muzejrezervāts Eiropas Kultūras mantojuma dienu ietvaros 13. septembrī plkst. 14.00 Turaidas pagasta magazīnā aicina uz sarunu ar Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni “Turaidas vēsturiskā centra mantojuma saglabāšana, izpēte un restaurācija”. Pasākuma dalībnieki varēs iepazīties arī ar ekspozīciju “Turaidas muzejrezervāts laikā un telpā”.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu tēma “Restaurācija” 2019. gadā  izvēlēta, lai pievērstu lielāku uzmanību restaurācijas nozares un profesijas attīstības nākotnes izaicinājumiem, stiprinātu profesionalitāti, aicinātu uz dialogu ar plašu sabiedrību, veicinātu autentiskuma izpratni, oriģinālas, vēsturiskas substances informatīvās un sajūtu radošās nozīmes novērtēšanu un cienīšanu. Mantojuma dienu laikā Latvijā uzmanība tiks pievērsta restaurācijas nozares sasniegumiem kopš neatkarības atjaunošanas, popularizējot labās prakses piemērus – objektus, kuros veikta pētījumos balstīta, kvalitatīva, mūsdienu mantojuma saglabāšanas filozofijai atbilstoša restaurācija. Viens no labās prakses piemēriem ir arī Īpaši aizsargājamais kultūras piemineklis – Turaidas muzejrezervāts.

Mantojuma dienu pasākumi norisināsies 2019. gada 12.‑15. septembrī, tās atklājot ar starptautisku konferenci “Restaurācija” Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, ēku kompleksā “Trīs Brāļi”. Pasākumu programma 13.-15. septembrī ietvers aktivitātes visā Latvijā, atverot objektus un rīkojot izzinošus pasākumus arī tādos objektos kā Mencendorfa nams, Iģenes luterāņu baznīca, Krāslavas Romas katoļu baznīca, dārzu un parku ansamblis “Rīgas Lielie kapi”, Preiļu pils, Kokneses pilsdrupas, Ungurmuiža, Kuldīgas vecais rātsnams u.c.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts