Turaidas
muzejrezervāts


Līdz 19. oktobrim skatāma izstāde ”Komponists Alfrēds Kalniņš”


Fotogrāfs A.Tabaks

Sestdien. 21. septembrī, kultūras centrā “Siguldas devons” tika atklāta Turaidas muzejrezervāta veidotā izstāde “Komponists Alfrēds Kalniņš”. Izstādes atklāšanā ar uzrunām piedalījās Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, muzikologs, komponista Alfrēda Kalniņa daiļrades pētnieks Arnolds Klotiņš un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne: “Izcilais komponists Alfrēds Kalniņš ir mūsu pilsētas Siguldas viens no lielākiem lepnumiem. Sigulda ir komponista jaunības, iedvesmas un mīlestības pilsēta. Siguldā iemīlētās un dziļi izjustās dabas ainavas pavada Alfrēdu Kalniņu visu mūžu un atainojas viņa daiļradē.

Šī ir jau trešā izstāde, ko muzejs ir sagatavojis eksponēšanai Siguldā. Pirmā izstāde tapa 1979. gadā Alfrēda Kalniņa 100. gadu atceres pasākuma laikā, toreizējās Siguldas mūzikas skolas telpās, kas arī atradās Alfrēda Kalniņa vecāku pansijas vietā. Siguldas mūzikas skolas tapšanas dvēsele bija Aina Salmane, ilggadējā mūzikas skolas direktore. 1979. gadā arī tika atklāts Alfrēda Kalniņa drauga tēlnieka, mūsu novadnieka Teodora Zaļkalna radītais piemineklis komponistam.

Mēs nevaram neko tālāk veiksmīgi veidot, ja nezinām, kas ir mūsu pilsētas vēstures un kultūras mantojuma pamatā. Ikvienai vietai ir svarīga savas identitātes apzināšanās, tās kopšana un sargāšana. Ir vispārzināma patiesība, ka pastāv tikai tās tautas, kurām ir spēcīga kultūras pastāvēšanas griba.

Talantīgais komponists, ērģelnieks, solo dziesmu autors Alfrēds Kalniņš bija cienīta un godāta personība arī savu laika biedrību vidū, par ko ir stāstīts arī šajā izstādē. Latviešu operdziedātāja Malvīne Vīgnere- Grīnberga, kuras dzīve arī ir cieši saistīta ar Siguldu bija pirmā Alfrēda Kalniņa solo dziesmu izpildītāja.

Par Alfrēdu Kalniņu kā Latvijas patriotu, muzejs stāsta arī šogad Turaidā  atklātajā ekspozīcijā par Latvijas valsts tapšanu.“Visa Alfrēda Kalniņa darbība sedzas ar jēdzienu – dziesma par Dzimteni. Ar Dzimteni saistīts viņa pēdējais nervs, pēdējais jūtu izstarojums”, raksta muzikologs Jānis Zālītis. Cerot uz 1979. gadā Siguldā uzstādītā pieminekļa atgriešanos savā vietā, godināsim izcilo Latvijas kultūras personību viņa 140. dzimšanas gadā!

Paldies par finansiālo atbalstu izstādes tapšanā Siguldas novada pašvaldībai, paldies par sadarbību kultūras centram “Siguldas devons”, īpašs paldies muzikologam Arnoldam  Klotiņam, ar kuru sadarbība ir jau sākot no pirmās izstādes, un sirsnīgs paldies kolēģiem – Rakstniecības un mūzikas muzejam”.

Par Alfrēda Kalniņa dzīvi un viņa daudzpusīgo darbību Turaidas muzejrezervāta sagatavotās izstādes “Komponists Alfrēds Kalniņš” saturu veidojusi un materiālus apkopojusi muzejrezervāta sadarbības un kultūras mantojuma projektu vadītāja Arisa Pastuhova, izstādes mākslinieks – Aivars Plotka. Izstādes vizuālo risinājumu telpā veidojusi vides māksliniece Maija Avota.

Izstāde kultūras centrā “Siguldas devons” apskatāma līdz š.g. 19. oktobrim.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts