Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāts piedalās ANO Starptautiskās miera dienas Zvanu skaņu akcijā


2..att_baznicaTuraidas muzejrezervāts, kurā ietilpt arī aizsargājamais arhitektūras piemineklis – Turaidas baznīca, atsaucies Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes aicinājumam piedalīties ANO Starptautiskās miera dienas Zvanu skaņu akcijā  2019. gada 21. septembrī, no 19.00 līdz 19.15 kopīgās zvanu skaņās paužot atbalstu mieram, kultūras mantojuma vērtībām un to nodošanai nākamajām paaudzēm. Šajā akcijā tiks skandināts Turaidas baznīcas zvans.

IMG_9573Turaidas baznīcaszvana kausa apakšējā malā iegravēts uzraksts ĢLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX. HOLMIÆ ME FVNDEBAT JOHAN MEYER” (tulkojumā no latīņu valodas – “Slava Dievam debesīs un miers virs zemes. Mani izgatavoja Johans Miejers”). Zvana augšdaļu rotā augu motīvs un uzraksts “ANNO 1663. SOLI DEO GLORIA” (tulkojumā no latīņu valodas – 1663. gads. Slava vienīgajam Dievam). Zvans 20. gadsimta 70. gados pēc draudzes likvidēšanas atradās baznīcas altāra daļā kā eksponāts Turaidas baznīcas vēstures ekspozīcijā. Baznīcas tornī tas atkal atgriezās 1989. gadā un vēl joprojām tiek skandināts katru svētdienu pirms un pēc dievkalpojuma un citos baznīcas rituālos.

Eiropa_NostraAkciju atbalsta Europa Nostra, organizācija Reliģiskais mantojums nākotnei (Future for Religious Heritage) un citas starptautiskas organizācijas, aicinot pievienoties un būt vienotiem zvanu skaņās. 2018. gadā šī akcija pirmoreiz visā Eiropā tika organizēta Eiropas kultūras mantojuma gada ietvaros, zvanu skaņas izvēloties kā eiropiešu mīlētu, vienojošu mantojumu, kas saistās ar rituālu, laika ritumu, pārvar valodu robežas un asociējas ar tādām vērtībām kā solidaritāte, miers un kultūras mantojums.

Vairāk informācija par pasākumu angļu valodā: https://www.europanostra.org/…/ringing-bells-across-europe…/

Skan Turaidas baznīcas zvans
    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts