Turaidas
muzejrezervāts

Atklāta izstāde “Gaujas stāsti audeklos”


Kultūras centrā “Siguldas devons” 22. oktobrī atklāta izstāde “Gaujas stāsti audeklos”, kurā ir iespēja vienkopus redzēt 20. gadsimta otrās puses gleznotāju mākslas darbus, kas veltīti Latvijas dabas karalienei – Gaujas senielejai. Izstāde tapusi kultūras centra “Siguldas devons”, Turaidas muzejrezervāta un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sadarbībā, tajā eksponēti mākslas darbi no abu muzeju krājuma kolekcijām.

Izstādes atklāšanā savas pārdomas pauda Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne: “Gauja, Gaujas senieleja ir neatņemama Siguldas dzīves un Siguldas stāsta daļa. Šī vieta ir skatīta, apbrīnota, apdzīvota vairāk kā 4000 gadus. Upe, ūdeņi, ledāji, kas  pielikuši savu spēku ielejas izveidē, vienmēr ir bijuši aicinoši cilvēkam.

Gaujas stāsts mākslinieku darbos ar otu rakstīts jau vairākus gadsimtus. Katrs mākslinieks to ierauga,  redz, sajūt un spēj attainot cieņpilnā attieksmē pret to, ko radījusi daba un kurā mēs visi dzīvojam un to  apbrīnojam. Darbos patiesi jūtama mīlestība, vārdos nepateikta, bet ar otu uzrakstīta. Gaujas senlejai ar sirdi un dvēseli piederīgi ir bijuši visi autori, un tas attainojas viņu darbos. Jo īpaši tas sajūtams Voldemāra Gudovska darbos, kaut arī šajā izstādē ir tikai viens viņa darbs, bet pagājušajā viņa jubilejas gadā izstādē Turaidā mēs varējām izjust viņa Gaujas prieka mirkļus.

Gaujas senleja mums visiem tik pazīstama un tuva. Katru dienu, braucot no Siguldas un Turaidu, es redzu šo krāsu dažādību, mainību, gaismas un ēnu saspēli, miglainos un dūmakainos Gaujas rītus. Tomēr mākslinieka otas un krāsu meistarība ļauj iepazīt citu stāstu, kas uzrakstīts emocionāli, uzrunājoši un ierakstās mūžībā.”

Turaidas muzejrzervāts izsaka pateicību kultūras centra “Siguldas devons” darbiniekiem par sadarbību, Jolantai Borītei un Jolantai Bimberei par ideju, par iespēju parādīt arī muzejrezervāta kŗājuma mākslas kolekcijā esošās gleznas un priecājas veidot kopīgu izstādi ar kolēģiem – Latvijas Nacionālo mākslas muzeju.

Izstāde apskatāma līdz 20. novembrim.  
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts