Turaidas
muzejrezervāts


No Džemmas Skulmes atvadoties


Skulme_TMR_izstade_19989.novembra rītā 94 gadu vecumā mūžībā aizgājusi izcilā latviešu gleznotāja Džemma Skulme.

Džemma Skulme (1925-2019) bija apbrīnojama māksliniece, izcila personība, kultūras norišu un Mākslas dienu veidotāja Latvijā. Sastapšanās ar viņu vienmēr bija īpaši iedvesmojoša gan personālizstāžu atklāšanā Turaidā, gan sarunās par mākslu Siguldā, Mālpilī un Rīgā. Mākslinieces bagātā dzīves pieredze, saprašanās prasme vairoja prieku par katru tikšanos un paliks mūsu atmiņā un ierakstos muzejrezervāta krājumā. Turaidas muzejrezervāta krājumā glabājas mākslinieces stāsti un atmiņas par bērnībā pavadītām dienām Mālpilī un atziņas par mākslas lomu un tās nozīmi mūsu tautas dzīvē. Džemma Skulme: “Vienmēr esmu tiekusies pēc mākslas. Jaunībā apmeklēju galvenokārt mākslas muzejus. Tagad mani daudz vairāk saista vēsturiskais materiāls, muzejos es it kā meklēju sevi, savu identitāti. Pārņem saiknes izjūta ar pagātni. Tā ir pasaules gudrība – būt saistībā ar visiem procesiem, kas pasaulē notiek, un reizē saglabāt to unikālo, atsevišķo, kas katrai tautai un novadam piemīt”.

Džemma Skulme. Kariatīdes. 1998

Džemma Skulme. Kariatīdes. 1998

Izstādēs Turaidā Džemma Skulme galvenokārt izvēlējās darbus, kas veltīti folkloras tēmai. Īpaši bija gleznojumi, kas veidoti uz dzimtās mājas “Gerķēni” jumta dēļiem. Māksliniece ar prieku vairākkārt piedalījās arī Mākslas dienās Siguldā. Džemma Skulme vienmēr sekoja līdzi muzejrezervāta darbam un priecājās par muzeja veiksmēm.

Ar dziļu cieņu un pateicību, mēs atvadāmies no mākslinieces Džemmas Skulmes. Visdziļākā līdzjūtība tuviniekiem un mākslinieces talanta cienītājiem.

Turaidas muzejrezervāta kolektīvs

    Aktuāli, Jaunumi, Latvijai 100  

Turaidas muzejrezervāts