Turaidas
muzejrezervāts

Valsts svētku nedēļā – 15. novembrī Turaidā tikšanās ar režisoru Jāni Streiču


Streichs afishaSagaidot Latvijas valsts svētkus, Turaidas muzejrezervāts 15. novembrī plkst. 14.00 aicina uz tikšanos un sarunu ar režisoru Jāni Streiču par latvieša vērtībām 19. gadsimtā un mūsdienās.

Pasākums iesāksies ar ekskursiju Turaidas muzejrezervāta jaunajā ekspozīcijā “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” un turpināsies Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamajā mājā, kur režisors Jānis Streičs dalīsies pārdomās par brīvību, pienākumu, latviskumu mūsu valstī senāk un tagad. Pēc sarunas būs iespēja kopīgi noskatīties Jāņa Streiča filmu “Rūdolfa mantojums”.

Ekspozīcija “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” aptver vairāk nekā 100 gadus ilgu vēstures posmu no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē 1819. gadā līdz Latvijas Agrārās reformas likuma pieņemšanai 1920. gadā. Šo vēstures posmu raksturo gan klaušu laiku ekonomiskā un sociālā stagnācija 19. gadsimta sākumā, gan straujā tehniskā modernizācija, kultūras un saimnieciskais uzplaukums gadsimta otrajā pusē, gan arī nozīmīgas sociālas izmaiņas, revolūcijas un kari 20. gadsimta sākumā.

Ekspozīcijas stāstos un arī filmā “Rūdolfa mantojums” caur dažādiem skatupunktiem, daudzveidīgiem izteiksmes līdzekļiem var emocionāli sajust, kā latviešu zemnieks kļūst par saimnieku savā zemē un atbildīgu pilsoni, kā veidojas indivīda pašapziņa un pieaug viņa gara spēks, abos vēstījumos var gūt priekšstatu par nacionālās kultūras attīstību un vēstures notikumiem, kas ietekmējuši Latvijas valsts veidošanos.

Pasākumā gaidīts ikviens interesents. Dalība ir bez maksas.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts