Turaidas
muzejrezervāts

Šogad Dainu kalnam – 35


Šogad 7. jūlijā apritēs jau 35 gadi, kopš Dainu kalnā Turaidā skan tautasdziesmas, tiek svinēti kāzu un krustabu godi, notiek folkloras svētki un ikviens apmeklētājs ik dienas var iepazīt tautasdziesmās ierakstītās vērtības tēlnieka Induļa Rankas radītajās akmens skulptūrās, kas izvietotas gleznainajā Turaidas muzejrezervāta teritorijā, senajā Jelgavkalnā. Jau 30 gadus brīvdabas amfiteātrī – Dziesmu dārzā notiek starptautisko folkloras festivālu “BALTICA” lielkoncerti , gadskārtu svētki un daudzveidīgi kultūras notikumi. Dainu kalns gadu gaitā kļuvis par Dziesmotās revolūcijas simbolu, vēstot par dziesmas spēku un tautas pašcieņu. Dziesmu dārzs - kļuvis par vietu, kas dod iespēju sajust melodiju, dziesmu un valodas saskaņu ar dabu, vēju, sevi un pasauli.

aŠogad 5. jūlijā Turaidā tiks rīkoti tradicionālās kultūras svētki, kuros Dainu kalnā un Dziesmu dārzā skanēs tautasdziesmas senās un jaunās interpetācijās, vibrēs izdejoti deju raksti un garīgajā telpā augs Austras koks, tiekoties folkloras kopu dziedātājiem, pieredzes bagātām teicējām un jauniešiem, katram dziedot savu dziesmu savās sajūtās, meklējot savu Austras koku – vienojošo starp pagātni, tagadni un nākotni.

Šodien, 2. janvārī, Induļu vārda dienā, aizdedzām svecītes tēlnieka Induļa Rankas kapa vietā Turaidas kapsētā, pieminot tēlnieku un domājot par Dainu kalnu, kultūras mantojumu un tautasdziesmu nozīmi mūsu ikdienā.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts