Turaidas
muzejrezervāts

Turaidā notiek seminārs Pierīgas skolu direktoru vietniekiem


IMG_6734Trešdien, 15. janvārī, Turaidas muzejrezervātā pulcējās Pierīgas skolu direktoru vietnieki, lai seminārā iepazītos ar Turaidas muzejrezervāta piedāvājumu skolēniem iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Semināra dalībniekus ar aktualitātēm Turaidas muzejrezervāta darbībā iepazīstināja Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne. Viņa dalījās arī pārdomās ar skolu un muzeju darbības izaicinājumiem jauno kompetenču satura ieviešanā, kā arī līdzībām un atšķirībām izglītības procesa metodikā un saturā.

IMG_6819Semināra otrajā daļā skolu direktoru vietnieki uzzināja par daudzveidīgo izglītojošo programmu, ekskursiju un citu aktivitāšu piedāvājumu, kurā var piedalīties arī izmantojot iniciatīvas “Latvijas skolas soma” resursus, un aktīvi tika iesaistīti muzejrezervāta piecu  programmu prezentācijās. Dalībniekiem bija iespēja tikties ar pils pārvaldnieku – fogtu, izmēģināt rakstīt ar stilu uz vaska tāfelītēm, iemācīties tautasdziesmu lībiešu valodā, uzzināt, kā tika doti uzvārdi Vidzemē. Tika minēti arī latviešu senvārdi un veidotas asprātīgas mēmes, pārbaudītas prasmes grābekļa labošanā un tika sniegta plaša informācija par 9 izglītojošajām programmām un daudzveidīgajām ekspozīcijām un ekskursijām, kuras šobrīd piedāvā Turaidas muzejrezervāts.

IMG_7208Trešajā daļā semināra dalībnieki kopā ar muzejrezervāta galveno speciālistu, vienu no ekspozīcijas autoriem, dr.hist. Edgaru Ceski iepazinās ar muzejrezervāta jaunāko ekspozīciju “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”, kas vēsta par vairāk nekā 100 gadus ilgu vēstures posmu no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē 1819. gadā līdz Latvijas Agrārās reformas likuma pieņemšanai 1920. gadā.

Pierīgas skolu vadības pārstāvji bija pārsteigti un ļoti gandarīti par iegūto informāciju un tika uzsākta jau plānošana par muzejrezervāta apmeklējumu šī gada pavasarī.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts