Turaidas
muzejrezervāts

Meteņu programmas bērniem


Turaidas muzejrezervāts aicina Meteņus visiem kopā Turaidā svinēt 8. februārī plkst. 14.30, bet pirmsskolas izglītības iestāžu vecāko grupu audzēkņiem, kuri netiks uz Meteņu svinēšanu, no 10. februāra līdz 20. februārim piedāvā izglītojošo programmu “Meteņi Turaidā”, lai kopīgi izzinātu senās Meteņu tradīcijas un vērotu gadskārtu norises dabā.

Programmas mērķis ir iepazīstināt bērnus ar latviešu gadskārtu svētku - Meteņdienas tradīcijām. Programmas gaitā tiks simboliski iegriezts laika rats jeb mesti laika meti uz pavasara pusi, bērni varēs izzināt maskošanās tradīcijas, pārtapt dzīvnieku tēlos, tiks spēlētas spēles, dzīti kurmji un satikts pats Metenis, vajadzēs meklēt Laimes pogu un skaitīt sniega pikas, kā arī tiks mācītas Meteņu dziesmas un rotaļas.

Meteņi ir nosacīts viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām jeb ziemas un pavasara saulgriežiem, kas iezīmē ziemas beigas un pavasara tuvošanos. Meteņu svinēšanā ir saglabājušās senas vecā gada aizvadīšanas tradīcijas, jo senās indoeiropiešu tautas gadu miju svinēja mūsdienu februāra vidū, tāpēc Meteņus var dēvēt arī par senlatviešu Jauno gadu. Meteņos tradīcija bija tālu braukt ciemos. r ticējums, ka, jo tālāk Meteņu dienā ciemojas, jo labāka raža gaidāma nākamajā vasarā. Tas bija laiksi, kad noslēdzās ziemas laikā svētkos rīkotie maskotie gājieni no sētas uz sētu. Vecāki šajos svētkos bieži meta dāvanas saviem bērniem no istabas augšas, jo pastāvēja ieskats, ka Laima Meteņos no augšas dalot savas dāvanas. Daudzviet tie bija saldumi un Laimes pogas, kuras atrodot, ticēja, ka tās nesīs bagātību un veiksmi visu gadu.

Meteņu programmas Turaidā var pieteikt sev vēlamajā laikā no 10. februāra līdz 20. februārim katru dienu laika posmā no 10.00 līdz 15.00. Programmas garums - viena stunda. Iegūt vairāk informācijas par programmu un izmaksām un pieteikties izglītojošajai programmai “Meteņi Turaidā!” var zvanot pa tālr. 26572142 vai rakstot turaida.muzejs@apollo.lv

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts