Turaidas
muzejrezervāts

TIEK ATCELTAS! Turaidas muzejrezervāts no 20. marta piedāvā izglītojošo programmu “Tā gaidu Lieldienu!”


Pamatojoties uz Krīzes vadības padomes 12. 03.2020. sēdes protokolu un 12.03.2020. Ministru kabineta rīkojumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī, Īpaši aizsargājamais kultūras piemineklis – Turaidas muzejrezervāts no 2020. gada 13. marta pārtrauc savu publisko darbību un līdz 2020. gada 14 .aprīlim APMEKLĒTĀJIEM SLĒGTS. Līdz ar to arī izglītojošās programmas "Tā gaidu Lieldienu!" TIEK ATCELTAS. #TiksimiesDrīz

Turaidas muzejrezervāts  no pavasara sākuma - Lielās dienas līdz Lieldienām jeb no 20. marta līdz 9.  aprīlim piedāvā izglītojošo programmu “Tā gaidu Lieldienu!” jaunāko klašu skolēniem un pirmsskolas izglītības iestāžu vecāko grupu audzēkņiem.

Programmas mērķis ir iepazīstināt bērnus un skolēnus ar pavasara saulgriežu svētku – Lielās dienas latviskajām tradīcijām. Turaidas muižas saimnieciskā centra vidē pēc līvu tradīcijām tiks vēroti, saukti un dzīti putni, kopīgi pušķotas šūpoles, veikts šūpoļu vēršanas rituāls. Bērni varēs piedalīties rotaļās un spēlēs ar krāsotām koka olām, kā arī izgatavot Lieldienu rotājumus.

Lielā diena ir pavasara sākuma svētki. Tos sauc arī par pavasara saulgriežiem, kad gaisma uzvar tumsu. Tiek daudzināta saule un simboliski modināta zeme pēc ziemas. Senāk Lieldiena jeb Lielā diena svinēta tad, kad – kā priekšā saka pats vārds – diena kļūst lielāka, garāka, ilgāka par nakti. Vērojot dabā, tas notiek 20. vai 21. martā, kad diena ir vienā garumā ar nakti, un pēc tam saule kāpj arvien augstāk debesu kalnā, un dienas kļūst garākas līdz pat Jāņiem. Šogad astronomiskais pavasaris iestājas 20. martā 5.50 no rīta.

Lielās dienas programmas norādītajās marta un aprīļa nedēļās tiek vadītas darbdienās grupām vēlamajā laikā. Programmu sākums var būt no 10.00 līdz 15.00. Programmas garums ir viena stunda, cena grupai 31.30 euro. Informācija par programmas saturu iegūstama, kā arī pieteikšanās programmai “Tā gaidu Lieldienu!” vēlama, zvanot pa tālr. 26572142 vai rakstot turaida.muzejs@apollo.lv.

        Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts