Turaidas
muzejrezervāts

Folkloras kopas aicinātas iedziedāt skanīgu tautasdziesmu par godu Dainu kalnam


Paldies visiem, kas pieteicās piedalīties svētkos “Dainu kalns. Brīvība. Dziesmotā revolūcija” 5. jūlijā Turaidas muzejrezervātā. Diemžēl Covid-19 ir ienesis izmaiņas mūsu visu dzīvēs un ir pieņemts lēmums šogad Turaidā svētkus nerīkot, jo dalībnieki ir pieteikušies tik daudz, ka jau kopā bez apmeklētājiem būtu pāri par pieciem simtiem. Stāvot ar divu metru distanci, būtu ļoti sarežģīti kopīgi dziedāt un svētkus pilnvērtīgi svinēt.

Bet svētki tiks svinēti virtuāli visu dienu Turaidas muzejrezervāja FaceBook vietnē daloties ar ierakstiem, kas filmēti Dainu kalna koncertos, svētkos un starptautiskā folkloras festivāla “BALTICA” sarīkojumos jau no 1985. gada. Tie mīsies ar apsveikumiem un pārdomām par īpašo kultūrvietu - Dainu kalnu. Daudzi folkloras kopu dalībnieki un nozares eksperti ieraudzīs sevi mazliet jaunākā izskatā vai atpazīs sev nozīmīgus cilvēkus gan senākos, gan jaunākos videomateriālos un fotogrāfijās.

Aicinām visas Latvijas folkloras kopas Jāņu brīvdienās sanākt savā dzimtajā vietā uz mirkli kopā un iedziedāt savu skanīgāko tautasdziesmu, veltītu Dainu kalnam, un atsūtīt līdz 2. jūlijam uz e-pastu: anda.skuja@turaida-muzejs.lv Turaidas muzejrezervāta darbinieki būs pateicīgi, ja folkloras kopu vadītāji ierunās arī savu sveicienu, atmiņas vai novēlējumu Dainu kalna attīstībai.

Šogad 7. jūlijā aprit 35 gadi kopš Turaidā atklāts Dainu kalns un 20 gadi kopš ieskandināts Dziesmu dārzs. Dainu kalns, kas savas pastāvēšanas gados kļuvis par Dziesmotās revolūcijas simbolu., ir vieta, kur dabas un cilvēka radītās mākslas mijiedarbībā emocionāli dziļi var izzināt tautasdziesmās ierakstītās vērtības, svinēt ģimeņu godus, smelties zemes enerģētisko spēku un būt vienotiem. Dainu kalnā izvietotas tēlnieka Induļa Rankas akmens skulptūras, kas katra par sevi ir mākslas darbs un ir veltītas latviešu tautasdziesmām.

Šī gada sarīkojums bija plānots kā tautas svētki, lai tiekoties Dainu kalna veidotājiem un atbalstītājiem, folkloras kopu dziedātājiem, muzikantiem un dejotājiem, pieredzes bagātām teicējām un jauniešiem, katram stāstot savas atmiņas, daloties stāstos un pieredzē, tiktu atsaukts atmiņā Atmodas laiks un vienotībā simboliski veidots Austras koks – izceļot vērtības, kas saista pagātni, tagadni un nākotni.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne visiem folkloras kopu vadītājiem un dalībniekiem izsaka pateicību par sirds siltumu, labvēlību un sadarbību šo daudzo gadu garumā. “Esam no sirds pagodināti jūs visus pazīt un ar jums kopā būt gan Turaidā, gan citur Latvijā. Jūs esat tik dažādi, tik vitāli, tik īpaši. Paldies, ka Dainu kalns mums visiem ir svarīgs!”

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts