Turaidas
muzejrezervāts


Mākslinieces Dinas Dubiņas jubilejas izstāde ”Ceļš” atvērta līdz 20. septembrim


Turaidas muzejrezervātā līdz 20. septembrim skatāma mākslinieces Dinas Dubiņas jubilejas izstāde “Ceļš”, kurā eksponētas īpašā autortehnikā veidotas emaljas gleznas, gleznas ar dzintara, kapara, grafīta un zelta elementiem, kā arī krāšņas rotas.

 “Ceļš ir kustība. Māksla ir mans ceļš, pa kuru eju, kurā dažkārt patveros un ar kuru cenšos arī citiem rādīt virzienu. Šajā ceļā daudzas durvis bijis jāatslēdz, lai nonāktu pie mērķa, daudzas atslēgas arī jāsalauž, jo dažkārt visgrūtāk ir atrast tieši to ceļu, kurš ved pie sevis. Es vienmēr cenšos vairot  pozitīvo enerģiju – vairot gaismu un labas emocijas. Enerģētiski uzlādētas, rotas darbojas kā amuleti pret skauģiem un “ļaunu aci”, nes sevī saules enerģiju”. Katra rotaslieta ir kā stāsts – tās ir rotas sievietēm – personībām ar augstu pašapziņu, kuras apzinās savu unikalitāti. Rotas un gleznas ir darbi, kurus nodot mantojumā”, stāsta pati māksliniece.

21.augustā, pulcējoties Dinas Dubiņas draugiem un mākslas cienītājiem, Turaidas muzejrezervāta muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas divās zālēs tika atklāta izstāde “Ceļš”, sveicot mākslinieci divkāršā jubilejā – 65. dzimšanas dienā un 45 gadu radošajā darbībā. Turaidas muzejrezervāta direktore Annas Jurkāne, atklājot izstādi, uzsvēra, ka Dinas Dubiņas gleznās ir kas sakrāls, pārlaicīgs un mūžīgs, kas piešķir tām īpašo vērtību. Māksliniecei laba vēlējumus teica kupls pulks sveicēju, kas mūziķa Kaspara Tobja liegās akordeona mūzikas pavadījumā pavadīja laiku sarunās par mākslu, iepazīstot gleznas un rotas.

“Esmu sava ceļa gājēja mākslā,– pasaulē nav mākslinieku, kuri emaljas tehnikā radītu tik liela izmēra  gleznas”, skaidro māksliniece Dina Dubiņa. Juvelieru emaljas, ar kurām strādā māksliniece, parasti tiek izmantotas sakrālajā mākslā, karaļu rotās, dārglietās, jo izmantotie materiāli ir ļoti dārgi, bet darbu radīšanas process – darbietilpīgs. Metāls top ugunī, emalja top ugunī,– Dinas Dubiņas stihija ir uguns, tas ir skaidrojums, kādēļ daudzu gadu garumā māksliniece neatlaidīgi strādā šajā karstās emaljas tehnikā.

Izstāde īstenota ar Siguldas novada pašvaldības Kultūras un izglītības konkursā piešķirto līdzfinansējumu un Turaidas muzejrezervāta atbalstu.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts