Turaidas
muzejrezervāts

30. septembrī Turaidas muzejrezervāts aicina skolēnus uz Lībiešu dienu “Mīts par pasaules radīšanu”


Turaidas muzejrezervāts 30. septembrī no 10.00 līdz 15.00 aicina klases piedalīties Lībiešu dienā skolēniem “Mīts par pasaules radīšanu”, lai iepazītu Latvijas otras pamattautas - lībiešu kultūras mantojumu. Kā radusies pasaule? Kas un kādas vērtības ir pasaulē? Šie jautājumi nodarbina gan bērnu, gan pieaugušo prātus, tāpēc šajā gadā Lībiešu dienas norisēs skolēni iepazīs somugru tautu senos mītus par visa pirmsākumiem.

Iepazīstot ekspozīciju “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, skolēni izzinās un kustību valodā  atspoguļos pasaules rašanās vielas, lībiešu valodā mācīsies saukt tās vārdā un iepazīs senos pilskalnus – lībiešu mazās pasaules. Kopīgi pārrunās smilšu animācijas filmiņā “Mīts par pasaules radīšanu” redzēto, salīdzinot to ar savu pieredzi un domām par Visumu. Māla darbnīcā katrs radīs no jauna savu pasauli, caur pārvērtībām sajūtot brīnuma tapšanas prieku. Rotaļājoties, klausoties stāstus un dodoties īsā ekspedīcijā, dabā tiks meklēts pasaules vidus un pētīts Pasaules koks – ozols, jo dažos somugru mītos vēstīts, ka pasaules vidū audzis liels ozols. Programmas gaitā bērni izzinās priekšstatus par Austras koku, Saules koku, Pasaules krūmu, kas sasaista pazemi, zemi un debesu pasauli, pagātni, tagadni un nākotni.

Gaujas lībiešu vēstures izpēte ir viena no Turaidas muzejrezervāta pētniecības tēmām jau daudzu gadu garumā. Dārznieka mājā iekārtota ekspozīcija “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, kas vēsta par Gaujas lībiešu dzīvesveidu, vērtībām, amatniecību un kulta tradīcijām. Katru gadu septembrī īpaši skolēniem tiek piedāvātas interaktīvas nodarbības, lai saistošā veidā jaunatne iepazītu kādu lībiešu tautas mantojuma tēmu.

Programma piemērota 1.- 6. klašu skolēniem, bet īpašs piedāvājums sagatavots arī pirmsskolas izglītības iestāžu vecāko grupu audzēkņiem. Aktivitātes iekļautas izglītojošajā programmā "Ko lems līvu likteņzirgs?", līdz ar to piedāvājums ir iniciatīvas "Latvijas skolas soma" ietvaros.

Visas dienas garumā būs iespēja kopā ar muzeja gidu  doties arī ekskursijā “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē” un iepazīt citas Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijas.

Pieteikšanās Lībiešu dienas aktivitātēm Turaidā programmā “Mīts par pasaules radīšanu” un informācija pa tālr. 29384512 vai e-pastu: turaida.muzejs@apollo.lv

Liibiesu_diena_Afisa_2020

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts