Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervātā atvērtas āra ekspozīcijas un lielformāta puzuru izstāde brīvdabā


No 2020. gada 21. decembra līdz 2021. gada 11. janvārim Turaidas muzerezervātā atvērtas āra ekspozīcijas, dabas un vēstures takas un lielformāta puzuru izstāde brīvdabā, ievērojot Ministru kabineta rīkojumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību. Ekspozīcijas telpās šajā laikā ir slēgtas.

Turaidas muzejrezervāts atvērts katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00 individuāliem apmeklējumiem, izņemot vienas mājsaimniecības locekļus, kuri apmeklēt muzeja teritoriju var kopīgi.

Nesteidzīgā pastaigā apmeklētāji aicināti izstaigāt Turaidas vēsturisko centru iepazīstoties ar stāstiem par notikumiem tūkstošgadu garumā un apmeklēt Dainu kalnu, kur izvietotas tēlnieka Induļa Rankas akmens skulptūras, kas veltītas latviešu tautasdziesmām. Teritorijā pie muzejrezervāta ieejas izvietota lielformāta puzuru izstāde “Puzuris – pasaules modelis un visuma simbols”. Senais telpu dekors, kas tradicionāli veidots no salmiem, brīvdabas plašajai telpai veidots lielākos apmēros, no izturīgākiem materiāliem, atspoguļojot tā pamatideju – visuma telpas, pasaules koka izpausmes variācijas.

ApmeRoll-upklētājiem pieejama arī arheologa Jāņa Graudoņa (1913 – 2005) pils apvedtaka, pa kuru ejot var iepazīties ar interesantākajiem viduslaiku pils būvniecības elementiem. Ejot cieši gar pils augstajiem mūriem, ir iespēja emocionāli pilnīgāk sajust pils varenību un aizsargsienu diženumu.

Savukārt  Turaidas pils pagalmā izvietota izstāde “Turaidas pils vēsture Turaidas arheoloģiskās ekspedīcijas zīmējumos (1976 – 2000).

Atgādinām noteikumus, kas apmeklētājiem jāņem vērā, apmeklējot muzejrezervātu:

  • Lūdzam neapmeklēt muzeju, ja jums ir elpceļu infekcijas slimības simptomi, noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija. Muzejam ir tiesības personām ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm liegt ieeju muzejrezervātā vai aicināt tās atstāt muzejrezervāta telpas un teritoriju;
  • Lūdzam ievērot 2 metru distanci no citiem apmeklētājiem un muzejrezervāta darbiniekiem, sekot informācijai vizuālajās norādēs, kā arī ievērot muzejrezervāta personāla norādījumus;
  • Muzejrezervātā atcelti visi publiskie pasākumi klātienē t.sk. ekskursijas, muzejpedagoģiskās nodarbības, lekcijas, izstāžu atklāšanas, telpu nomas pasākumi u.tml.
 
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts