Turaidas
muzejrezervāts

Šobrīd Turaidas muzejrezervātā atvērtas tikai brīvdabas ekspozīcijas


Turpinoties ārkārtas situācijai valstī, līdz 2021. gada 25. janvārim Turaidas muzerezervātā atvērtas āra ekspozīcijas un lielformāta puzuru izstāde brīvdabā, ievērojot Ministru kabineta rīkojumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību. Ekspozīcijas telpās šajā laikā ir slēgtas.

Turaidas muzejrezervāts atvērts katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00 individuāliem apmeklējumiem, izņemot vienas mājsaimniecības locekļus, kuri apmeklēt muzeja teritoriju var kopīgi. Turaidas muzejrezervāta ieejas biļetes cena pieaugušajiem, pensionāriem un pilna laika studentiem laikā, kad pieejamas tikai brīvdabas ekspozīcijas, ir 1.15 euro.

Nesteidzīgā pastaigā apmeklētāji aicināti izstaigāt Turaidas vēsturisko centru iepazīstoties ar stāstiem par notikumiem tūkstošgadu garumā, uzzināt leģendu par Turaidas Rozi un apmeklēt Dainu kalnu, kur izvietotas tēlnieka Induļa Rankas akmens skulptūras, kas veltītas latviešu tautasdziesmām. Dainu kalnā sasnigušajā sniegā iztīrītas takas, lai apmeklētāji varētu tuvumā apskatīt visas skulptūras un pabūt Liepu aplī.

Turaidas pils pagalmā atrodams jauns objekts – saules pulksteņa rekonstrukcija. Tajā laiks tiek attēlots ar saules palīdzību, un saulainās dienās gnomons – ēnas metējsciparnīcā parādīs diennakts laika ritējumu. Saules pulksteņa oriģināls, kas izgatavots no plienakmens, atrasts Turaidas pils arheoloģisko izrakumu laikā 1981. gadā būvgružu slānī pils austrumu nogāzē. Vairāk par saules pulksteni iespējams uzzināt mūsu mājaslapā rakstā "Saules ceļš un stundu ritējums":

DSC02348Teritorijā pie muzejrezervāta ieejas izvietota lielformāta puzuru izstāde “Puzuris – pasaules modelis un visuma simbols”. Senais telpu dekors, kas tradicionāli veidots no salmiem, brīvdabas plašajai telpai veidots lielākos apmēros, no izturīgākiem materiāliem, atspoguļojot tā pamatideju – visuma telpas, pasaules koka izpausmes variācijas.

Turaidas muzejrezervāta izdotās grāmatas, pastkartes, bukletus šobrīd iegādāties var tikai attālināti, rakstot e-pastu: turaida.muzejs@apollo.lv vai darba dienās zvanot pa tālruni 67971402. Informācija par Turaidas muzejrezervāta izdotajām grāmatām atrodama muzjerezervāta mājaslapas sadaļā Publikācijas.

Roll-upAtgādinām noteikumus, kas apmeklētājiem jāņem vērā, apmeklējot muzejrezervātu:

  • Lūdzam neapmeklēt muzeju, ja jums ir elpceļu infekcijas slimības simptomi, noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija. Muzejam ir tiesības personām ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm liegt ieeju muzejrezervātā vai aicināt tās atstāt muzejrezervāta telpas un teritoriju;
  • Lūdzam ievērot 2 metru distanci no citiem apmeklētājiem un muzejrezervāta darbiniekiem, sekot informācijai vizuālajās norādēs, kā arī ievērot muzejrezervāta personāla norādījumus;
  • Muzejrezervātā atcelti visi publiskie pasākumi klātienē t.sk. ekskursijas, muzejpedagoģiskās nodarbības, lekcijas, izstāžu atklāšanas, telpu nomas pasākumi u.tml.

Vairāk informācijas par ārkārtas situācijas ierobežojumiem valstī un epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu:

Oficiālā informācija par Covid-19 tīmekļvietne: https://covid19.gov.lv/

Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietne: https://www.spkc.gov.lv/lv/aktualitates-par-covid-19,

Ministru kabineta  rīkojums "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu":  https://likumi.lv/ta/id/318517-par-arkartejas-situacijas-izsludinasanu

Aktuālā Kultūras ministrijas informācija: https://www.km.gov.lv/lv/ministrija/aktualais-par-covid-19

Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums: https://likumi.lv/body_print.php?id=315278&version_date=10.06.2020&grozijumi=0&pielikumi=0&saturs=0&piezimes=0&large_font=0

Ministru kabineta 2020.gada 9.jūnija noteikumi Nr.360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai": https://likumi.lv/ta/id/315304-epidemiologiskas-drosibas-pasakumi-covid-19-infekcijas-izplatibas-ierobezosanai

 , ,        Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts