Turaidas
muzejrezervāts

Līdz 7. februārim Turaidas muzejrezervāts aicina apmeklēt brīvdabas ekspozīcijas


Brīvdabas ekspozīcijā skatāma Turaidas mūra pils virtuālā rekonstrukcija (16. gadsimts)

Brīvdabas ekspozīcijā skatāma Turaidas mūra pils virtuālā rekonstrukcija (16. gadsimts)

Saistībā ar  ārkārtējo situāciju valstī un valdības lēmumu pagarināt šobrīd spēkā esošos drošības pasākumus Covid-19 ierobežošanai, līdz 2021. gada 7. februārim Turaidas muzejrezervāta apmeklētājiem atvērta teritorija un brīvdabas ekspozīcijas.

Muzejrezervāts atvērts katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00 individuāliem un  vienas mājsaimniecības kopīgiem apmeklējumiem. Ieejas biļetes cena pieaugušajiem, pensionāriem un pilna laika studentiem laikā, kad pieejamas tikai brīvdabas ekspozīcijas, ir 1.15 euro, skolēniem 0.70 euro.

Apmeklētāji aicināti iepazīt Turaidas vēsturisko centru un senās ēkas-pieminekļus, stāstus par notikumiem tūkstošgadu garumā, Turaidas Baznīckalnu un Turaidas Rozes piemiņas vietu, apmeklēt Dainu kalnu, kur izvietotas tēlnieka Induļa Rankas akmens skulptūras, kas veltītas latviešu tautasdziesmām.

Saules pulksteņa rekonstrukcija Turaidas pils pagalmā. 2020

Saules pulksteņa rekonstrukcija Turaidas pils pagalmā. 2020

Brīvdabas ekspozīcijā skatāma Turaidas mūra pils virtuālā rekonstrukcija (16. gadsimts), bet Turaidas pils pagalmā atrodams jauns objekts – saules pulksteņa rekonstrukcija. Tajā laiks tiek attēlots ar saules palīdzību, un saulainās dienās gnomons – ēnas metējsciparnīcā parādīs diennakts laika ritējumu. Saules pulksteņa oriģināls, kas izgatavots no plienakmens, atrasts Turaidas pils arheoloģisko izrakumu laikā 1981. gadā būvgružu slānī pils austrumu nogāzē.

Līdz 31. janvārim pie muzejrezervāta ieejas vēl skatāma lielformāta puzuru izstāde “Puzuris – pasaules modelis un visuma simbols”.

Atgādinām noteikumus, kas apmeklētājiem jāņem vērā, apmeklējot muzejrezervātu:

  • Lūdzam neapmeklēt muzeju, ja jums ir elpceļu infekcijas slimības simptomi, noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija. Muzejam ir tiesības personām ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm liegt ieeju muzejrezervātā vai aicināt tās atstāt muzejrezervāta telpas un teritoriju;
  • Lūdzam ievērot 2 metru distanci no citiem apmeklētājiem un muzejrezervāta darbiniekiem, sekot informācijai vizuālajās norādēs, kā arī ievērot muzejrezervāta personāla norādījumus;
  • Muzejrezervātā atcelti visi publiskie pasākumi klātienē t.sk. ekskursijas, muzejpedagoģiskās nodarbības, lekcijas, izstāžu atklāšanas, telpu nomas pasākumi u.tml.
Vairāk informācijas par ārkārtas situācijas ierobežojumiem valstī un vīrusa COVID-19 ierobežošanas pasākumiem pieejama: Ministru kabineta rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu: https://www.mk.gov.lv/lv/aktualitates/rikojums-par-arkartejas-situacijas-izsludinasanu Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā:  https://arkartassituacija.gov.lv/ Informatīvā lapa par Covid-19 izplatību Latvijā: https://covid19.gov.lv/
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts