Turaidas
muzejrezervāts

Sagatavota jauna digitālā programma “Dzīres un ikdiena viduslaiku Livonijā”


grezni trauki TuraidaPašlaik Turaidas muzejrezervāta apmeklētāji var iepazīt Turaidas viduslaiku pils brīvdabas ekspozīcijas, bet muzejs ar nepacietību gaida, kad atkal būs iespēja vērt arī iekštelpu ekspozīciju durvis.

Ar Kultūras ministrijas mērķdotācijas atbalstu 2020. gadā esam sagatavojuši apmeklētājiem jaunu digitālu programmu “Dzīres un ikdiena viduslaiku Livonijā”, kas  stāsta par viduslaiku dzīrēm, galda kultūru un luksus gardumiem, grezniem traukiem Turaidā, izglītoto cilvēku izpratni par veselīgu uzturu pirms 500–600 gadiem. Tas ir arī stāsts par ikdienas pārtikas klāstu, viduslaiku katoļu pasaulei raksturīgo gavēni un askēzes tradīciju, kā arī biežu ikdienas pavadoni – badu.

Digitālā programma balstās uz pētījumiem, kas vairāku gadu garumā veikti par ikdienas dzīvi, kā arī par sadzīves priekšmetiem un traukiem, kas Turaidas pilī atklāti arheoloģiskās izpētes laikā. Starp traukiem ir gan t.s. agrās ripas keramikas trauki ēdiena gatavošanai un uzglabāšanai, ko gatavojuši vietējie iedzīvotāji – lībieši, gan importēti galda trauki, kas paredzēti vīnam un alum. Īpaši greznas ir 13. gadsimtā no vācu zemēm ievestās krāsaini glazētās, arī ar reljefu zvīņu joslu rotātās krūzes.

Digitālā programma tapusi, sadarbojies ar SIA Varied Group, kā arī mākslinieku Ģirtu Boronovski (SIA Decorus). Attēlā redzamo trauku atdarinājumus izgatavojusi keramiķe Baiba Dumpe.

Vija Stikāne Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece zinātniskajā darbā

    Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts