Turaidas
muzejrezervāts


Par zīda kleitu TMR 14466


 Zīda kleita. 20. gs. pirmā trešdaļa. TMR 14466

Zīda kleita. 20. gs. pirmā trešdaļa. TMR 14466

Turaidas muzejrezervāta krājumā pēc restaurācijas atgriezusies dabīgā zīda kleita, ko muzeja speciālisti 1989. gadā ekspedīcijas laikā saņēmuši no tās īpašnieces Ellas Ozoliņas (dzim. Miķelsone, 1907.g.) Sējas ciema “Liepkalnos”. To savai krustmeitai Ellai Miķelsonei 1928. gadā Rīgā pirkusi un dāvinājusi viņas krustmāte Olga Zvaigzne. Izmantota par iesvētību kleitu. Tā darināta no ļoti plāna zīda auduma ar pazeminātu jostas vietu. Jostas daļā dekoratīvi savilkumi. Apakšējā daļa viegli krokota, lejasdaļā ar dekoratīvu nošuvi, priekšpuses kreisajā malā mežģīņu rotājumi. Kakla izgriezumā iešūta apkaklīte ar podziņu, garas piedurknes ar šaurām aprocītēm, kurām aizdare ar metāla spiedpodziņām. Smalkais apģērbs iegādāts Rīgā.

Laika gaitā kleitas audums bija kļuvis ļoti trausls, vietām izdilis ar lieliem auduma zudumiem. Apkaklīte aizmugurē atdalījusies no stāva, arī aprocītes ieplīsušas. Mugurdaļas plecu joslā audums izdilis ar lieliem caurumiem. Svārku daļas apakšmala ar vertikāliem plīsumiem.

2019. gadā TMR krājuma speciālisti par zīda kleitas restaurāciju vienojās ar tekstīliju restauratori Dainu Ziemeli, ar kuru jau iepriekš bijusi veiksmīga sadarbība. Meistare restaurējusi Latviešu Zemnieku savienības Turaidas nodaļas karogu, kas apskatāms Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijā “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”. 2018. gadā atzīmējām ilggadējā Turaidas pils arhitekta Gunāra Jansona (1928-2014) 90. jubileju ar piemiņas pasākumu un izstādi. Gatavojoties izstādei, restauratore Daina Ziemele novērsa gadu gaitā radušās problēmas Gunāra Jansona un viņa brāļa pirmajām cepurītēm, kas darinātas no ļoti smalka auduma un mežģīnēm. Restauratores Dainas Ziemeles darbs ir ļoti rūpīgs un pamatīgs, meistares devums Turaidas kultūrvēstures liecību saglabāšanā ir nozīmīgs.

Aija Dzene Turaidas muzejrezervāta krājuma galvenā speciāliste

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi, Raksti par krājumu  

Turaidas muzejrezervāts