Turaidas
muzejrezervāts

Atklāta brīvdabas izstāde “Turaidas Rozei – 420. Leģenda dzīvo”


8. maija rītā Turaidas muzejrezervātā muzeja darbinieki bija sanākuši Baznīckalnā, lai atklātu brīvdabas izstādi “Turaidas Rozei – 420. Leģenda dzīvo”. Izstādes vadmotīvs ir Maijas – Turaidas Rozes tēls, kā iedvesmas un apceres avots radošos meklējumos - gandrīz visos mākslas veidos: literatūrā (gan dzejā, gan prozā), teātrī, dziesmās, baletā, kino, operā, gleznās, tēlniecībā un citos mākslas veidos.

Atklājot izstādi, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne savā uzrunā teica: “Vēsture ir un paliek mūsu esības sastāvdaļa. LAIKS ir mainījis un maina cilvēku dzīvi, arī šajā vietā – Turaidā.  Ja mēs iztēlojamies nākotni vertikālē, tad pēc 420 gadiem, es domāju, šī vieta – Turaidas Baznīckalns - tāpat būs.  Bet ļaudis, kuri dzīvos šeit, varbūt, pieminēs savos stāstos šo laiku – 2021. gadu, kā laiku, kad cilvēki pārdzīvoja  Covid -19 epidēmiju.  Tāpat, kā mēs šodien, atceramies laiku pirms 420 gadiem - 1601. gadu, kad notika kaujas pie Turaidas pils, bija karš starp poļiem un zviedriem. Valdīja cietsirdība un nežēlība, bads, zeme bija bezgala izpostīta.

Varbūt tāpēc šis Turaidas Rozes jeb mīlestības stāsts ir tik aizkustinošs. Cilvēce savā būtībā, savā attīstībā gadsimtu gaitā ir tiekusies pēc labestības, mīlestības, gudrības, saprašanās. To vienmēr savos darbos ir izteikuši arī dzejnieki, rakstnieki, mākslinieki, komponisti.  Cilvēki, kuru dvēselēs skan mīlestības stīga un vēlme pasauli izteikt aizkustinājuma un mīlestības krāsās, vārdos, skaņās. Brīvdabas izstāde “Turaidas Rozei - 420. Leģenda dzīvo” ir tam apliecinājums.”

Izstāde veidota izmantojot Turaidas muzejrezervāta krājumā un zinātniskajā arhīvā glabātos materiālus un informāciju.

Izstāde apmeklētājiem būs pieejama līdz 23. maijam.
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts