Turaidas
muzejrezervāts

4. jūnijā tiek atvērta ekspozīcija “Turaidas baznīcas un draudzes vēsture”


DSC07416_samazinTuraidas baznīca ir viena no vecākajām koka baznīcām Latvijā, būvēta 1750. gadā. Dievnams bez būtiskām pārbūvēm saglabājies sākotnējā celšanas vietā. Baznīcā iekārtotā ekspozīcija un interjers vēsta par baznīcas un draudzes vēsturi no 1750. gada līdz mūsdienām.

Šogad ekspozīcija papildināta ar digitālu katalogu “Bībeles, dziesmu un sprediķu grāmatas Turaidas muzejrezervātā”. Katalogs grāmatas formātā izdots 2020. gada nogalē. Izdevumā iekļautās unikālās grāmatas ir piesaistījušas vairāku pētnieku interesi, rezultātā uzsākts sadarbības projekts ar Latvijas Nacionālo bibliotēku par vairāku grāmatu digitalizāciju, lai nodrošinātu to saglabāšanu un plašāku pieejamību.

DSC07470_samazinBaznīcas ekspozīcijā skatāmas arī Iesvētību apsveikumu kartiņas no muzejrezervāta krājuma. Turaidas muzejrezervāta krājumā glabājas 1170 apsveikumu kartiņas, no kurām 59 ir iesvētību.  Iesvētības ir baznīcas iedibināts svinīgs rituāls, kurā kristītais pēc Baznīcas mācības iepazīšanas iesvētes apmācībās apliecina savu ticību, tiek uzņemts par pilntiesīgu draudzes locekli un tiek pielaists pie Svētā Vakarēdiena saņemšanas. Jaunais draudzes loceklis svētku reizē parasti tiek apsveikts un kā dāvanu saņem Dziesmu grāmatu un īpaši šim notikumam domātu apsveikuma kartiņu. To daudzveidību un dažādību var redzēt, apmeklējot klātienē ekspozīciju “Turaidas baznīcas un draudzes vēsture”.

Saskaņā ar Valdības 1. jūnija lēmumu muzeji ar 3. jūniju tiek atvērti individuāliem apmeklējumiem. Apmeklējuma laikā cilvēku drošībai jāievēro 2m distance, telpās jāvalkā sejas maskas, vienai personai tiek paredzēti 25m2 publiski pieejamās telpas, jādezinficē rokas, kā arī jāievēro citi drošības nosacījumi.

Turaidas muzejrezervāta darba laiks jūnijā darba dienās no pirmdienas līdz ceturtdienai būs no plkst. 10:00 līdz 19:00, bet piektdienās un brīvdienās no 10:00 līdz 20:00. Ekspozīcijas telpās, arī Turaidas baznīcā,  būs atvērtas katru dienu no plkst. 10:00 līdz 18:00.

Aktuālā informācija par muzejrezervāta ekspozīciju pakāpenisku atvēršanu regulāri tiks publicēta www.turaida-muzejs.lv un https://www.facebook.com/turaida.muzejs

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts