Turaidas
muzejrezervāts


Brīvdabas ekspozīcija “Turaidas pils apvedtaka – Jāņa Graudoņa taka”


Jāņa Graudoņa apvedtakas sākums

Jāņa Graudoņa apvedtakas sākums

Turaidas muzejrezervāts turpina darbu pie brīvdabas ekspozīciju satura un mākslinieciskā risinājuma kvalitātes uzlabošanas. Šoreiz atjaunots stends – brīvdabas ekspozīcija “Turaidas pils apvedtaka – Jāņa Graudoņa taka”. Jaunais stends aicina muzejrezervāta apmeklētājus doties pastaigā apkārt pilij un atklāt sev pili no cita skatupunkta.

Turaidas pils apvedtaka nosaukta arheologa Jāņa Graudoņa (1913–2005) vārdā. Vairāk nekā 25 gadus Jānis Graudonis veltīja Turaidas pils arheoloģiskai izpētei. Iegūstās liecības sniedza neaizvietojamu informāciju par pils vēsturi un liela daļa no izpētē atrastām senlietām skatāmas pils ekspozīcijās un iepazīstamas muzejrezervāta izdotajos krājuma katalogos.

Kontrforss pie Turaidas pils austrumu sienas

Kontrforss pie Turaidas pils austrumu sienas

Turaidas pils apvedtaka ļauj iepazīt interesantus viduslaiku piļu būvniecības elementus.  Skatam paveras pils visā savā varenumā un majestātiskumā ar augstiem mūriem, kontrforsiem un stāvām nogāzēm. Takā izvietotie informatīvie stendi ar arhitekta Gunāra Jansona (1928–​2013) pils rekonstrukcijas zīmējumiem palīdz izzināt viduslaiku pili no ārpuses – izpētīt pils vissenāko apbūvi, uzzināt, kas ir danckers, kur pilij meklējama slepenā izeja un kā pils aizstāvji apkaroja ienaidniekus, kas bija tikuši jau līdz pašiem pils mūriem. Taka piesaista uzmanību arī ar Gaujas senielejas skaistumu un ir aizraujošas pastaigas vērta jebkurā gadalaikā.

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts