Turaidas
muzejrezervāts


Brīvdabas izstāde “Latvijas agrārajai reformai – 100”


 

Vai zināji, ka agrārās reformas rezultātā daudzu Latvijas muižu centri tika nodoti sabiedrisko organizāciju rīcībā? Tā 1922. gadā Krimuldas muižā Sarkanais Krusts iekārto kaulu tuberkulozes sanatoriju. Siguldas muižas centru ar Jauno pili iegūst Latvijas Rakstnieku un žurnālistu arodbiedrība. Turaidas pils drupas, tajā skaitā arī pils Galvenais tornis, tiek piešķirts Rīgas skolotāju arodbiedrībai.

Ar šiem un citiem interesantiem faktiem par agrāro reformu aicinām iepazīties Turaidas muižas saimnieciskajā centrā eksponētajā brīvdabas izstādē “Latvijas agrārajai reformai – 100”. Izstāde stāsta par agrārās reformas nozīmi Latvijas valsts nostiprināšanā, par tās nepieciešamību, gaitu un rezultātiem. Tajā tiek parādīta agrārās reformas likuma pieņemšanas vēsture, politisko partiju galvenie viedokļi.

Izstāde digitālā formā skatāma: https://www.turaida-muzejs.lv/about/virtualas-izstades/latvijas-agrarajai-reformai-100/

Turaidas muzejrezervāts apmeklētājiem piedāvā iepazīt Turaidas tūkstošgadu vēstures stāstu Latvijas un Eiropas notikumu kontekstā. Pagājušajā gadā akcentējot Latvijas agrārās reformas likuma pieņemšanas (1920) simtgadi, muzejrezervāts izdeva grāmatas “Materiali Latvijas agrārās reformas vēsturei” atkārtotu izdevumu. Dokumentu krājuma pirmizdevums (1929) ir kļuvis par bibliogrāfisku retumu. Krājuma kodolu sastāda Latvijas muižnieku (oriģinālā – Latvijas cittautiešu zemes īpašnieki) petīcija un memorands, kas Tautu Savienības Padomei iesniegts 1925. gada maijā un Latvijas Ministru prezidenta 1925. gada 3. novembra vēstule Tautu Savienības Ģenerālsekretāram. Gan petīciju, gan vēstuli papildina vairāki pielikumi, tajā skaitā ieskats zemes īpašuma tiesību vēsturē Latvijā.

Grāmatu “Materiali Latvijas agrārās reformas vēsturei” var iegādāties Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā vai sazinoties ar muzejrezervāta administrāciju pa e-pastu: turaida.muzejs@apollo.lv.

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts