Turaidas
muzejrezervāts

25. septembris – Somugru diena Turaidas muzejrezervātā


Turaidas muzejrezervātā, 25. septembrī sākot no plkst.12.00 līdz 18.30 notiks “Somugru diena 2021”, kuras daudzveidīgās aktivitātes būs veltītas ražas tematikai. Tā tiks akcentēta sarunās, stāstos, amatu prasmju demonstrējumos, dziesmās, dejās, kā arī iepazīstot Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijas.

 “Somugru dienās” tiek aktualizēta Latvijas otras pamattautas – lībiešu - kultūra kontekstā ar citām somugru tautām, kā arī latviešiem ļauj sajust savu tālo senču saknes, saprast lībisko – somugrisko savas kultūras izpausmēs Svētkos varēs iepazīt lībiešu, igauņu, somu, ungāru, mariešu, udmurtu un votu kultūru saistībā ar rudens ražas tematiku. Ražas tēmai būs piešķirta arī simboliska nozīme – kā paveiktā novērtējums somugru tautu kultūras pētīšanā, saglabāšanā un mantošanā. Sarīkojuma norises vadīs Turaidas muzejrezervāta darbinieki un Rīgas Latviešu biedrības biedri Rozīte Katrīna Spīča, Ernests Spīčs, Aiga Auziņa.

PROGRAMMA: Plkst. 12.00 līdz 13.00 apmeklētāji varēs iepazīties ar izstādēm: biedrības “Randalist” mākslas plenēra “Līvzeme 2021” gleznu izstādi, informatīvo izstādi “Satezeles pilskalna stāsts”, kā arī ar Turaidas muzejrezervāta krājuma priekšmetiem, kas saistīti ar ražas tematiku lībiešu kultūrā. Šajā tematikā ievadīs amatu prasmju demonstrējumi – labību kulšana ar spriguļiem, graudu malšana ar graudberzi, Miķeļdienas bizes pīšana, kā arī muzicēšana un vārdu spēles.

Plkst.13.00 līdz 16.00 uzrunas teiks goda viesi – somugru tautu valstu  (Igaunijas, Somija, Ungārija) vēstnieki Latvijā, pārstāvji no asociācijas “Fenno - Ugria“ (Igaunija) un Rīgas Latviešu biedrības u.c.  Piedalīsies lektori gan attālināti, gan klātienē: Igaunijas Brīvdabas muzeja pētniece Mareta Tamjerva (Maret Tamjärv) runās par ražas novākšanas tradīcijām Igaunijā, pētnieks Juha Nirko  (Juha Nirkko), (Somija) runās par somu Kekri svinēšanu un tradīcijām līdz Mārtiņdienai,  Latviju pārstāvēs Turaidas muzejrezervāta pētnieks, vēsturnieks Guntis Zemītis ar ziņojumu “Karotāji, tirgotāji vai zemnieki? Turaidas lībieši 12.- 13. gadsimtā”. Sarīkojumā varēs iepazīties arī ar mariešu kino režisora Alekseja Aleksejeva stāstīto par dokumentālās filmas „Ražas svētki” veidošanu un noskatīties tās fragmentus. Folkloras programmas svētkos sniegs lībiešu dziesmu ansamblis “Līvlist”, folkloras draugu kopa “Skandinieki”, Latvijā dzīvojošais somu mūziķi Marko Ojala (attālināti), kā arī votu valodā dziedošais ģimenes ansamblis “Maaväči”.

Plkst. 16.00  līdz 17.00 Rīgas Latviešu biedrības “Rīgas danču” muzikantu vadībā varēs izdejot lībiešu, igauņu, ungāru, udmurtu un mariešu tautu deju soļus.

Plkst. 17.30 – 18.30 visi tiks aicināti iepazīt ekspozīciju “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, kā arī izstaigāt lībiešu taku, ieraugot lībiešu kultūru no cita rakursa - caur dabas objektiem, uzdevumiem dabā, - un gūt paplašinātu informāciju izmantojot QR kodu. (Vēlams takā doties ar pārgājienam piemērotiem apaviem).

Šo svētku rīkošana aizsakās pirms astoņiem gadiem Rīgas Latviešu biedrībā 2014. gadā sadarbībā ar asociāciju “Fenno – Ugria” (Igaunija).  Šogad svētki notiek Turaidas muzejrezervātā kopā ar iepriekšējo gadu sadarbības partneriem – somugru tautu valstu vēstniecībām (Igaunija, Somija, Ungārija) un SIA “Metsa Forest” atbalstu.

Apmeklējot sarīkojumu jāuzrāda sertifikāts, kas apliecina, vakcināciju pret Covid 19 vai vīrusa pārslimošanas faktu un personu apliecinošs dokuments. Ieejas maksa  – biļete Turaidas muzejrezervāta apmeklējumam. Pasākums notiek brīvdabā. Lūgums dalību apstiprināt pa tālruni +37120277930; e- pasts: margita.poriete@turaida- muzejs.lv Informācija: http://www.turaida-muzejs.lv/,  www.rlb.lv
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts