Turaidas
muzejrezervāts


Gleznotāja Aivara Īzāka darbi nonāk Turaidas muzejrezervāta krājumā


Turaidas muzejrezervāts dāvinājumā saņēmis papildinājumu mākslas kolekcijai. Pateicoties radiniekiem, muzejā nonākuši vairāk nekā 200 Siguldas novadnieka un gleznotāja Aivara Īzāka (1938-1991) darbi. Tie ir gan viņa studenta gadu skices, Mākslas akadēmijas mācību procesa darbi, studijas plenērā, gan arī jau kā nobriedušas radošas personības pieteikums.

Pašlaik ir sācies darbu izvērtēšanas process uzņemšanai muzeja krājumā. Aivara Īzaka mākslas darbi ir nozīmīgs mantojums Latvijas mākslā un "pērle" Turaidas muzejrezervātam, ko atzina izvērtēšanas procesā uzaicinātā eksperte – mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

Mākslinieka un pedagoga Aivara Īzāka dzimtas saknes nāk no Limbažiem. Bērnībā ģimene pārcēlās uz Siguldu, jo mazais Aivars slimoja ar astmu. Aivars Īzāks mācījies J. Rozentāla mākslas skolā, vēlāk Mākslas Akadēmijā, glezniecības nodaļā. Pēc tam sekojis pedagoga darbs Inčukalna, vēlāk Raganas palīgskolā. Viņa radošākie darba gadi bijuši 1970.-1980.-tie. Cieša draudzība viņu saistījusi ar mākslinieku Induli Zariņu. Jaunības gados Aivars Īzāks aizrāvies ar kalnu slēpošanu, ir bijis Latvijas čempions slalomā junioru klasē, izbraukājis Kaukāza kalnus, trenējies Siguldā un Cēsīs.

Mākslinieka Aivara Īzāka draugi viņu atceras kā brīnišķīgu cilvēku, ar izteiktu humora izjūtu apveltītu personību, dvēseliski dāsnu un savā visdziļākajā būtībā patiesu džentelmeni.

Foto - Maira Dudareva

 
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts