Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāta digitālais piedāvājums vietnē e.turaida-muzejs.lv


Turaidas muzejrezervāts ir izveidojis jaunu vietni - Turaidas muzejrezervāta digitālo resursu krātuve/ eTuraida (e.turaida-muzejs.lv), kurā vienuviet pieejams muzejrezervāta digitālais piedāvājums interesentiem. Tajā iespējams iepazīties ar virtuālajām izstādēm, digitālajām programmām, video, krājumu un muzejrezervāta publikācijām.

Sadaļā GRĀMATAS atrodamas vairāk nekā divdesmit muzejrezervāta izdoto grāmatu digitālās kopijas, kas brīvi pieejams lasīšanai. Tai skaitā deviņi krājuma priekšmetu katalogi, dokumentu krājums ar 13. – 16. gadsimtā Turaidā izdotajiem dokumentiem un to zinātniskajiem aprakstiem, Vidzemes 1624./1625. gada arklu revīzijas, Turaidas muzejrezervāta dibinātājas Annas Jurkānes rakstu un runu krājums “Muzeja vēstures mirkļi Turaidā”, ceļvedis pa Turaidas muzejrezervātu un citas.

Sadaļā IZSTĀDES apskatāmas muzejrezervāta speciālistu sagatavotās tematiskās un krājuma izstādes, kas saistītas ar muzejrezervāta izpētes tēmām.

Sadaļā VIDEO skatāmi video kas atspoguļo muzejrezervāta darba aktualitātes, kā arī iepazīstami 10 videostāsti par priekšmetiem, kas izstādīti ekspozīcijā “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”.

Sadaļā DIGITĀLĀS PROGRAMMAS ievietotas vairākas digitālās programmas, kas saistītas ar muzejrezervātā skatāmajām ekspozīcijām. Tai skaitā hronika, kas atspoguļo laika posmu no muzejrezervāta izveides pirmsākumiem 1989. gadā līdz pat mūsu dienām.

Sadaļā VIRTUĀLĀS TŪRES Turaidas muzejrezervāts iepazīstams vairāk nekā desmit 3600 sižetos, kas tapuši sadarbībā ar latviainside.com

Sadaļā DIGITALIZĒTAIS KRĀJUMS šobrīd atrodamas divu unikālu grāmatu, kas glabājas Turaidas muzejrezervāta krājumā,  digitālās kopijas . Tās brīvi pieejamas ikvienam pētniekam un interesantam. 1673.gadā izdotais garīgais konvolūts “Lettisches VADEMECUM oder Handbuch” (SM 9619) ir unikāls, jo Turaidas  muzejrezervāta krājumā  esošā grāmata ir pilnā iesējumā un ir saglabājušās visas tās daļas – septiņas atsevišķas grāmatas, kā arī šobrīd zināmais vienīgais lūgšanu grāmatas latgaliešu valodā “Pilniejga Gromota lyugszonu…”– eksemplārs (TMR plg9784).

Interesentiem pieejams arī jaunizveidotaisTuraidas muzejrezervāta KRĀJUMA ELEKTRONISKAIS KATALOGS.

 
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts