Turaidas
muzejrezervāts

Noslīdējums Turaidas pilskalnā pirms 20 gadiem


Otrais nogruvums Turaidas pilskalna ritumu nogāzes dienvidu pusē. 2002. gada 8. februāris

Otrais nogruvums Turaidas pilskalna rietumu nogāzes dienvidu pusē. 2002. gada 8. februāris

Pirms 20 gadiem, 2002. gada februāra, neraksturīgi siltais un lietainais laiks, kas mijās ar spēcīgām vēja brāzmām, Turaidas pilskalnā radīja zemes nogruvumus.

Turaidas pilskalna rietumu stāvajās nogāzēs izveidojās vairāki grunts noslīdējumi, kas radīja nopietnu apdraudējumu pils rietumu aizsargsienai un pusapaļajam tornim. Naktī uz 7. februāri ap pusnakti divi krītoši koki izraisa lavīnveidīgu nogāzes grunts noslīdējumu Turaidas pilskalna rietumu daļā. Milzīgais zemes apjoms noslīd līdz ceļam un aizšķērso aptuveni divas trešdaļas no tā. Autoceļam, kas uzbūvēts senās upītes gultnē, nebija ūdens novadsistēmas un tas krājās pilskalna pakājē, līdz ar to vēl vairāk izmērcējot kalna pamatu.

Noslīdējums Turaidas pilskalna rietumu nogāzes ziemeļu pusē. Skats no ziemeļiem, 2002. gada februāris

Noslīdējums Turaidas pilskalna rietumu nogāzes ziemeļu pusē. Skats no ziemeļiem, 2002. gada februāris

Noslīdējums nogāž aptuveni 30 kokus, ir 40 metrus plats un 100 metrus garš. 8. februāra naktī notiek otrs ievērojami lielāks noslīdējums, kas pilnībā šķērso autoceļu un nosprosto satiksmi. Turaidas pils rietumu sienu no noslīdējuma kraujas šķir tikai daži metri. Kopumā Turaidas pilskalnā noslīd aptuveni 14 000 kubikmetru zemes 3000 kvadrātmetru apjomā.

Satraukuma pilnajās dienās tika aicināti dažādu nozaru speciālisti, kuri spētu rast labāko risinājumu pilskalna nostiprināšanai. Tika izveidota valdības ārkārtas komisija. Turaidas pils pastāvēšanas apdraudējums neatstāja vienaldzīgus daudzus tūkstošus Latvijas un citu valstu iedzīvotājus. Par to stāsta izstāde “Turaidas pilskalns. Indivīda, sabiedrības un valsts atbildība”, ko var apskatīt muzejrezervāta mājas lapā e-TURAIDA: https://e.turaida-muzejs.lv/.../turaidas-pilskalns...

Sagatavoja Anna Jurkāne
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts