Turaidas
muzejrezervāts

Viens no pirmajiem mūsu apkārtnes fotogrāfiem – Kārlis Šulcs


TMR 25448

TMR 25448

Siguldas skaistā apkārtne jau izsenis piesaistījusi daudzu mākslinieku uzmanību. Attīstoties fotogrāfijai, 19. gadsimta otrajā pusē tai pievērsās arī fotomākslinieki.

Jau 19. gadsimta 60tajos gados Rīgā pastāvēja ap 20 fotodarbnīcu, kas tolaik piederēja galvenokārt vāciešiem. No 19. gadsimta beigu fotogrāfiem īpaši jāizceļ Kārlis Šulcs, kurš savu fotogrāfa darbību izvērsis ne tikai Rīgā, bet visā Baltijā. Viņam, bez Rīgā esošās fotodarbnīcas, tādas atradās arī Liepājā un Tērbatā (Tartu). Lielākā daļa darbnīcās uzņemto fotoattēlu ir dažādu personu fotoportreti, bet Kārlis Šulcs apbraukāja arī toreizējās Baltijas guberņas ar savu pārvietojamo fotolaboratoriju – uz ratiem uzbūvētu “tumšu istabu” – līdzīgu mazai mājiņai, un fiksēja saistošākās skatu vietas.

Viņa izdevniecība pastkartes izdeva galvenokārt no 1895. līdz 1904. gadam, kad pēc K. Šulca nāves to vadīja viņa atraitne J. Šulca, ar viņa darbību saistīti izdevniecības ziedu laiki. Pastkartēs izmantotie attēli ir gan paša K. Šulca 19. gadsimta 80tajos gados uzņemti, gan vēlāki viņa darbnīcā strādājošo fotogrāfu fotografēti. Sākumā pastkartes iespieda viņa Rīgas litogrāfijā, bet vēlāk pasūtījumus izpildīja Vācijā – galvenokārt Berlīnes un Leipcigas firmas ļoti labā kvalitātē. No 1896. līdz 1898. gadam K. Šulca izdevniecība laida klajā Latvijas un Igaunijas skatu sēriju – vairāk kā 40 dažādu atklātņu. 1896. gadā tā izdeva krāsainu atklātņu sēriju ar Rīgas un Jūrmalas skatiem, bet 1901. gadā – Rīgas 700-gadei veltītu pastkaršu sēriju.

TMR 18350

TMR 18350

Lai popularizētu savu darbu, K. Šulcs un citi populāri Rīgas fotogrāfi izstādīja savas fotogrāfijas arī daudzās Krievijas un ārzemju izstādēs.

K.Šulcs daudz fotografējis arī Siguldas apkārtni – pastkartes ar viņa uzņēmumiem, kur redzami Siguldas skati, izdotas jau sākot no 1898. gada, vecākas pagaidām nav zināmas. Toties senāki ir negatīvi, pēc kuriem tās izgatavotas – domājams, tie attiecināmi uz 19. gadsimta 80tajiem gadiem. Līdz 1. pasaules karam, kamēr pastāvēja K. Šulca izdevniecība, izdotas samērā daudz Siguldas apkārtnes skatu kartes, turklāt ar savdabīgiem rakursiem un izcilā kvalitātē – arī pēc 120 gadiem, labi uzglabātas, tās izskatās kā jaunas.

Rakstā izmantoti dati no grāmatas: A. Caune. Rīgas vecpilsēta pirms 100 gadiem. Rīga, “Zinātne”, 1994. TMR galvenais speciālists Egīls Jemeļjanovs Senās pastkartes – K. Šulca izdevniecības izlaistās – no TMR krājuma un autora kolekcijas 4523
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi, Publikācijas un raksti, Raksti  

Turaidas muzejrezervāts