Turaidas
muzejrezervāts

Vasaras sezonas atklāšana Turaidas muzejrezervātā 1. maijā


Kā katru gadu 1. maijā Turaidas muzejrezervātā sākas vasaras sezona, kad apmeklētājiem tiek piedāvātas vairāk nekā 35 ekspozīcijas brīvdabā un telpās – Tautasdziesmu parkā, Turaidas mūra pilī, Turaidas baznīcā, muižas saimnieciskā centra ēkās, tai skaitā klaušinieku mājā un muižas pārvaldnieka vecajā dzīvojamajā mājā. Šogad 1. maijā Turaidas muzejrezervāts piedāvā apmeklētājiem atkal tikties klātienē ar saviem speciālistiem, vēsturniekiem, pētniekiem, kuri vedīs interesantās un aizraujošās ekskursijās muzejrezervāta daudzveidīgajās ekspozīcijās.
  • plkst. 12:00 – Ieskats ekspozīcijā “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” kopā ar ekspozīcijas satura autoru Edgaru Ceski.
  • plkst. 13:00 – Pa Gaujas lībiešu pēdām. Pārgājiens pa Lībiešu taku un ieskats ekspozīcijā “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”. Kopā ar vēsturnieci Ligitu Beitiņu.
  • plkst. 13:30 – Septiņu istabu stāsti. Ar Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas stāstiem iepazīstinās Pētniecības un ekspozīciju nodaļas vadītāja Jolanta Dukaļska.
  • plkst. 14:00 – Ienāc tautasdziesmu pasaulē. Programma ģimenēm ar bērniem Dainu kalnā kopā ar muzejpedagoģēm Margitu Porieti un Iju Kivlinu.
  • plkst. 14:30 – Turaidas mūra pils gadsimtu gaitā. Vēstures stāstus atklās muzejrezervāta speciālists, arheologs Egīls Jemeljanovs.
  • plkst. 15:00 – Acīs krītoši burti. Brīvdabas izstādē par rakstnieku, fabulistu un Turaidas pagasta rakstvedi Kārli Zemīti jeb Pērsieti stāstīs izstādes veidotāja muzejpedagoģe Maira Dudareva.
Dalība ekskursijā par Turaidas muzejrezervāta ieejas biļeti. Ekskursijas sāksies noteiktajos laikos pie Apmeklētāju centra. Visas dienas garumā tiek piedāvāta iespēja arī pašiem bez gida palīdzības iepazīt Turaidas muzejrezervātu. Tiem, kuriem patīk vērot, iedziļināties, meklēt un atrast piemērota būs spēle “Detaļu detektīvs”. Šīs spēles laikā dalībnieki tiek aicināti apmeklēt ekspozīcijas un ēkas, izmantojot ēku detaļu attēlus. Dalībniekiem jāatrod publicētā detaļa, jānofotografē un pareizās atbildes jāiesūta muzejrezervātam. Atbildes tiek pieņemtas visas dienas garumā un nākamajā dienā notiks uzvarētāju paziņošana. Labākajiem spēles dalībniekiem dāvanās būs muzejrezvāta izdotie iespieddarbi un gada kartes bezmaksas muzeja apmeklējumam. Īpašs jaunums, arī tiem apmeklētājiem, kuri regulāri viesojas Turaidas muzejrezervātā. Būs iespēja apmeklēt muzejrezervāta mežaparka daļu, kas šogad pilnībā atvērta apmeklējumam. Labāk ieraudzīt un iepazīt mežaparka dabas objektu daudzveidību palīdzēs aizraujošā spēle “Mīklainā orientēšanās”. Gan “Detaļu detektīva”, gan “Mīklainās orientēšanās” darba lapas visas dienas garumā būs saņemamas Apmeklētāju centrā. Kā katru vasaras sezonu, arī šogad pils pagalmā apmeklētājus sagaidīs un nodrošinās iespēju izmēģināt roku loku šaušanā lokšāvēju kluba “Stiegra” pārstāvji. Tā kā diena Turaidā solās būt spraiga un gara, noderēs līdzi paņemtās sviestmaizes vai kafejnīcas Mr. Biskvīts piedāvātās garšīgās maizītes, kūkas un kafija. Turaidas muzejrezervāts atvērts no plkst. 9:00 līdz 20:00, ekspozīcijas telpās no 10:00-18:00. Satiekamies Turaidas muzejrezervātā!
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts