Turaidas
muzejrezervāts


Maija Greifa – Turaidas Roze (1601–1620)


Cauri gadsimtiem, kariem, ugunsgrēkiem, mēriem un ievziedu pavasariem līdz mūsdienām nāk stāsts par Turaidas meiteni Maiju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kadrs no smilšu video "Leģenda par Turaidas Rozi"

Turaidas Baznīckalnā – senajā kapsētas vietā – sen zudušas visas kapu kopiņas, bet zem vecās liepas izveidota piemiņas vieta Turaidas meitenei Maijai Greifai. Meitenes dzīvesstāsts pārtapis teiksmainā leģendā par Turaidas Rozi. Tās pamatā ir Magnusa fon Volfelda 1848. gadā publicētie dokumenti par Maijas Greifas slepkavību Gūtmaņa alā 1620. gada 6. augustā.

Turaidas Baznīckalna pakājē izvietota informatīva brīvdabas ekspozīcija ar smilšu video “Leģenda par Turaidas Rozi”, ar kura palīdzību muzejrezervāta apmeklētāji var iepazīt Maijas dzīvesstāstu ikvienam saprotamā mākslas valodā. Video tapis, muzejrezervātam sadarbojoties ar mākslinieci Gunu Miķelsoni. Smilšu video ir īpaša tehnika, kad ar smiltīm tiek zīmēts uz izgaismota stikla virsmas. Virs galda novietotā kamera fiksē zīmēšanas procesu. Māksliniece Guna Miķelsone izmanto smilšu plūstošo un vijīgo struktūru, ar kuru ir izdevies izveidot emocionālu, estētisku un cieņpilnu stāstu par notikumiem, kuri Turaidas apkārtnē risinājās 17. gadsimta divdesmitajos gados.

Leģenda par Turaidas Rozi izlasāma muzejrezervāta mājas lapā https://www.turaida-muzejs.lv/about/turaidas-muiza/legenda-par-turaidas-rozi/. Plašāk stāstu par Turaidas Rozi var iepazīt muzejrezervāta izdotajā bukletā, kas sagatavots četrās valodās un nopērkams Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā. Bukletā aprakstīti tiesas prāvas materiāli, kuri liecina, ka leģendas pamatā ir patiess notikums.

Katru gadu 10. maijā – Maijas vārda dienā – visām Maijām ieeja Turaidas muzejrezervātā bez maksas.  
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi, Leģenda par Turaidas Rozi  

Turaidas muzejrezervāts