Turaidas
muzejrezervāts


07.07. – 07.08.2022. – Izstāde “Vienotais laiks. Gunāram Krollim – 90”


Atzīmējot izcilā latviešu grafiķa Gunāra Kroļļa 90 gadu jubileju, Turaidas muzejrezervātā iekārtota viņa darbu izstāde. No 7. jūlija līdz 7. augustam tā apskatāma Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā mājā. Muzeja krājumā esošie grafikas cikla “Livonijas hronika” izstādītie darbi pēc būtības raksturo Gunāra Kroļļa radošās daiļrades vēsturisko tēmu un ir veidoti grāmatas “Indriķa hronika” ilustrācijām (2001). Katra grafika ir kā scenogrāfiski režisēts kopums, kurā pārdomāti izvietoti vēsturiskie tēli. Detalizēti precīzi ir izstudēti un atveidoti laikmetu raksturojošie elementi, atspoguļojot Gunāra interesi par Latvijas arheoloģiju un vēsturi.

Poētiskums un romantika, izaicinājums un drosme staro no filigrāno akrila gleznojuma tehnikā veidotām ilustrācijām Ārija Geikina grāmatai “Kaupo” (2005). Tās attēlotas kā senas vitrāžas, vēsturisku leģendu apvītā pilī. Ilustrācijas ir mākslinieks dāvinājums Turaidas muzejam.

Grafiķis Gunārs Krollis dzimis 1932. gada 23. jūnijā Rīgā, Latvijā. Izglītojies J. Rozentāla Mākslas vidusskolā, 1960. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu profesora Artura Apiņa vadībā un turpinājis darbu kā Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras Oforta darbnīcas vadītājs un pasniedzējs (1987-2006). Kopš 1956. gada aktīvi piedalās izstādēs. Savā radošajā mūžā piedalījies vairāk nekā 40 personālizstādēs Latvijā un ārpus tās robežām. Ir piedalījies vairāk nekā 450 starptautiskās izstādēs Latvijā, Igaunijā, Krievijā, Lietuvā, Norvēģijā, Holandē, Slovēnijā, Zviedrijā, Polijā, Ēģiptē, Anglijā, Francijā, Kanādā, ASV, Japānā, Austrijā, Jordānijā, Ķīnā, Libānā u.c.

Mākslinieks joprojām turpina izzīmēt savu dienas noskaņu smalkās lineārās abstrakcijās, izmantojot krāsaina un melnbalta zīmējuma paņēmienu, kuru raksturo izstādē iekļautais diptihs “2020. gada vasaras dienasgrāmata”.

Lai apmeklētu izstādi, lūgums iepriekš pieteikties darba dienās pa tālruni 67971402 vai rakstīt uz e-pastu: turaida.muzejs@apollo.lv Ieejas maksa izstādē – ieejas biļete Turaidas muzejrezervātā.
    Aktuāli  

Turaidas muzejrezervāts