Turaidas
muzejrezervāts


07.07. – 31.10.2022. – Ārtelpas izstāde “Tautasdziesma Dainu kalnā”


Tautasdziesmas Lielā diena Dainu kalnā ir 1985. gada 7. jūlijs. Dainu kalnu atklājot, dzejnieks Jānis Peters saka: “Tik augstā kalnā latviešu tautasdziesma visos šajos gadsimtos vēl nav gavilējusi. Mūsu tautas gandarījuma kalnā.”

Šogad sagaidot Dainu kalna 37 dzimšanas dienu un starptautisko folkloras festivālu “Baltica 2022” Turaidas muzejrezervāta skatāma jauna brīvdabas izstāde “Tautasdziesma Dainu kalnā”.

Izstādē autore Anna Jurāne saka: “Daudzu paaudžu, daudzu mūžu izdziedātas, pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidū tautasdziesma ienāk un sāk skanēt Dainu kalnā. Reizē ar Atmodas sajūtu un brīvības elpu tautasdziesma bija un ir iedvesmas un garīgās enerģijas avots tautas spēkam, izdzīvošanai, pastāvēšanai visgrūtākos brīžos, pamats un atspēriens jaunai dzīvei.

Dainu kalns mūs ieved tautasdziesmu pasaulē, kurā latvietis runā par visu sev apkārt brīnišķīgā tautasdziesmu valodā.

Te man tika dziedāt nākt Tai kalniņa galiņā: Te vējiņš balsu nesa Pašā tautu sētiņā.

Katra četrrinde mirdz savā gudrībā un domas skaidrībā. To sajūtamāku dara arī dabas vide kopā ar tēlnieka Induļa Rankas akmenī kaltajiem tēliem un latvju rakstu zīmēm. Dabas rimtums, saullēkta mirdzums un novakara noskaņa, kā arī rudens miglas vāli raisa sajūtas par aizgājušo paaudžu klātesamību, par pagātnes un nākotnes vienotības ritējumu, ko sasien tagadne. Tautasdziesma skan Dainu kalna apmeklētāju sarunās, bērnu čalās, bet jo īpaši folkloras festivāla “Baltica” goda reizēs.

Tautasdziesmu parks – Dainu kalns un Dziesmu dārzs kļuvis par tradicionālu folkloras festivālu “Baltica” norises vietu. Kopš pirmā festivāla Latvijā Dainu kalnā Turaidā vienmēr ir notikuši festivāla koncerti. Latvijā festivālu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar citām institūcijām.

Kopš Dainu kalna atklāšanas 1985. gadā to apmeklējuši vairāk nekā 6 miljoni apmeklētāju no visas pasaules. Par tautasdziesmās pausto vērtību sistēmu, kas saskan ar daudzu tautu senajām gudrībām un godina to dzīvesveidu, kas uztur mīlestību, saskaņu ar dabu un cilvēkiem Dainu kalnā stāstījuši muzejrezervāta darbinieki un gidi no visas Latvijas un citām valstīm. Mēs visi kopā, it īpaši folkloras festivāla “Baltica” dienās ar citām tautām veidojam šo kultūrvēsturisko telpu, piepildot to ar tautasdziesmas spēku un saglabājot kopīgo un atšķirīgo pasaules kultūras mantojumu.”

    Aktuāli  

Turaidas muzejrezervāts