Turaidas
muzejrezervāts


24. jūlijā – Brīvdabas pasākums “Šodien muiža pieder bērniem: siena pļava Turaidā”


“Turaidas muižas siena pļava pieder bērniem”,Turaidas muzejrezervātā, 24. jūlijā no plkst. 15.00 līdz 18.00 notiks brīvdabas pasākums “Šodien muiža pieder bērniem: siena pļava Turaidā”, kurā daudzveidīgās norisēs bērni ar ģimenēm tiek aicināti izzināt siena labās īpašības, piedalīties siena pļavā noderīgo darba rīku izgatavošanā, pastrādāt ar senajiem darba rīkiem, sakraujot sienu zārdā, kopīgi izgatavot siena dekoru, rotājot to ar liepu lūkiem, kā arī izdziedāt siena pļavas dziesmas un stiprināt spēkus siena pļavas rotaļās un spēlēs. Būs iespēja noskaidrot, kas ir “cisu maiss” un izmēģināt tā pielietojumu praksē.

 
   

PROGRAMMĀ:

PĻAVAS DZIESMAS, ROTAĻAS UN SPĒLES
DARBNĪCAS:
“Atpazīsti darba rīkus! seno siena vākšanas darba rīku izstāde no TMR krājuma un spēle
“Kas ir siens? Kādēļ siens jāsagādā?” izzinošā darbnīca
“Siena matemātika” izzinoši atraktīva darbnīca
“Siena dakšu taisīšana” lūku plēšana, siena dakšu kātu apstrāde
“Skaista pļava, kad nopļauta, kad samesta kaudzītē” darbs siena pļavā
“Pļavas audi, liepu raksti” kopīga siena segas aušana, daudzveidīgu pļavas augu iepazīšana.
Vasaras pilnbriedā pļava ir gatava pļaušanai. Zemnieka sētā ir svarīgi pareizā laikā sagādāt barību mājlopiem ziemas periodam. Īstā laikā nopļauta pļava, kuras zāle žūstot pārtop sienā, ir bagāta ar nepieciešamajām olbaltumvielām, cukuriem un citām barības vielām. Ēdot vērtīgu sienu, mājdzīvniekiem ir veselība, spēks un govis dod labu pienu.
Agrāk siena sagatavošana prasīja noteiktas zināšanas – gan par laika apstākļiem, kad vislabāk pļaut zāli, gan kā vislabāk izžāvēt. Siena kaudzes sakraušanai arī bija nepieciešamas zināšanas un iemaņas, lai tā neapgāztos un siens labi izšūtu.
Mūsdienu tehnoloģijas un saimniekošanas metodes ir izkonkurējušas senāk lietotās prasmes, tādēļ, lai palīdzētu bērniem veidot izpratni par darba procesiem, kuru apraksti pieminēti pasakās un literatūrā, redzami senos attēlos, Turaidas muzejrezervātā notiek tematiski pasākumi.
Lai prieka, zināšanu, veiklības, dabas spēka un siena smaržas piepildīta diena Turaidas muižā! Dalība pasākumā par ieejas biļeti Turaidas muzejrezervātā.
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts